Biserica săsească din localitatea Daia (judeţul Mureş), veche de la 1447 va fi reparată cu 24.900 de dolari, bani oferiţi vineri, la Sibiu, de către ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, episcopului Bisericii Evanghelice din România, Reinhardt Guib.

Aceasta este a treia biserică fortificată care se va repara cu bani americani, după ce alte două astfel de biserici săseşti au fost renovate în localităţile Movile şi Agârbiciu.

Ambasadorul Klemm a înmânat cecul de aproape 25.000 de dolari Bisericii Evanghelice pentru reparaţia bisericii fortificate, după ce Biserica a câştigat aceste fonduri în urma unei competiţii organizate de Ambasada SUA. Ambasadorul SUA a recunoscut că nu este o sumă foarte mare, dar şi-a arătat disponibilitatea ca şi anul viitor să ofere fonduri culturale, oricărei organizaţii din România, care se înscrie în competiţie.

„Este vorba despre un fond mondial, global. În fiecare an se organizează o competiţie la care pot participa organizaţii din întreaga Românie şi din întreaga lume. Finanţarea oferită astăzi este o extensie a unei finanţări oferite iniţial în 2016, însă competiţia este în continuare deschisă, iar dacă această organizaţie reuşeşte să se înscrie în competiţie şi să concureze eficient împotriva altor organizaţii din Europa şi din România, ne-am putea reîntâlni aici cu un nou cec. În ultimii 10-15 ani am avut, probabil, circa 10 proiecte de conservare culturală (…) în întreaga Românie şi încurajez toate organizaţiile să caute informaţiile despre această competiţie pe website-ul ambasadei şi să se înscrie”, a declarat vineri, la Sibiu, ambasadorul SUA, Hans Klemm.

Cu banii obţinuţi de la americani, biserica de la Daia (judeţul Mureş) va fi conservată şi reparată, cu tehnici şi materiale tradiţionale. „Lucrările de reparaţii vor asigura stoparea degradării şi conservarea bisericii fortificate pentru următorii ani”, se arată într-un comunicat de presă.

Biserica de la Daia, din judeţul Mureș, va fi gata reparată până la finalul anului viitor. Se va repara acoperişul bisericii, zidurile de incintă şi se vor face lucrări de drenare a apei. Biserica Evanghelică a putut obţine banii de la Ambasada SUA, cu ajutorul Fundaţiei Biserici Fortificate ce îi aparţine.

Episcopul Guib îi îndeamă pe toţi cei responsabili, de la toate cultele, să încerce să acceseze aceşti bani oferiţi de americani. „Este îmbucurător ca fiecare monument pe care îl avem în ţară, indiferent dacă este evanghelic, ortodox, reformat, catolic, să fie menţinut într-o stare de folosinţă şi de siguranţă”, a spus episcopul Bisericii Evanghelice din România, Reinhardt Guib.

Fundaţia Biserici Fortificate este finanţată în cea mai mare parte din donaţii şi fonduri externe şi este susţinută de o asociaţie non-profit din Germania. La momentul actual mai mult de jumătate din cele 160 de biserici fortificate din România sunt în pericol de degradare. Cele 160 de biserici fortificate au fost construite de saşii transilvăneni în Evul Mediu.

sursa: oradesibiu.ro

Articolul precedent150.000 euro pentru familia femeii împușcate în cartierul „Unirii”
Articolul următorTrei zile nefaste pe șoselele din Mureș