Premeirul Florin Cîțu a afirmat, astăzi, într-o declarație de presă susținută la Palatul Victoria că în România va continua campania de vaccinare anti-Covid cu toate cele trei vaccinuri (Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca, excepție lotul cu probleme), lucru recomandat și de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA). Șeful Executivului a precizat, însă, că toate acținuile critice îndreptate împotriva măsurilor adoptate de Guvern în tot acest timp de când a izbucnit pandemia de coronavirus sunt similare cu „acțiunile de terorism”, și asta deoarece, prin ele, se încearcă „să se submineze autoritatea statului”.

„În România, de un an de zile, există o campanie împotriva acestor acțiuni pe care le ia Guvernul de a opri pandemia. Există o campanie împotriva portului măștii în spațiul public. Există o campanie împotriva măsurilor de distanțare. Și există o campanie împotriva vaccinării. Vă spun că, din punctul meu de vedere, aceste acțiuni sunt similare cu acțiunile unor teroriști. Pentru că a zădărnici această acțiune, această activitate a guvernului care are ca obiectiv îmbunătățirea sănătății tuturor românilor, este o acțiune care încearcă să submineze autoritatea statului”, a afirmat premierul.

Cât privește lotul de vaccinuri AstraZeneca cu probleme, vorbim despre lotul ABV 2856, Florin Cîțu a declarat că așteaptă fundamentarea deciziei privind suspendarea utilizării acestuia, adăugând, însă, că are încredere în specialiști și în EMA. 

”Trebuie să ne uităm întotdeauna la specialiști, eu am încredere în experți și în Agenția Europeană a Medicamentului. Decizia de suspendare nu a fost luată de mine, aștept și eu fundamentarea deciziei”, a afirmat Cîțu.

Ședință de URGENȚĂ a Comitetului Național de Vaccinare Anti-Covid: Unul dintre loturile cu probleme AstraZeneca ar fi ajuns în România! Ce țări au SUSPENDAT imunizarea

Vă reamintim că începând de ieri toți ochii sunt aținți asupra vaccinul AstraZeneca, după ce Danemarca, Norvegia și Islanda au SUSPENDAT vaccinarea, iar alte țări au decis OPRIREA TEMPORARĂ a imunizării cu DOUĂ loturi ale vaccinului produs de compania britanico-suedeză.

Vorbim într-o primă fază despre lotul ABV5300, care a fost deja livrat în 17 țări europene și cuprinde 1 milion de doze de vaccin, prima țară care a decis suspendarea fiind Austria, după decesul unei persoane.

Un al doilea lot este ABV 2856, ultima dintre țările care au anunțat că opresc vaccinarea cu dozele din acest lot fiind Italia, unde -potrivit mediei locale – 4 oameni și-ar fi pierdut viața la scurt timp după vaccinarea cu serul AstrzaZeenca ce făcea parte din acest lot. Austriei și Iltaliei li se adaugă Lituania, Luxemburg, Estonia și Letonia.

Existența în România a lotului AstraZeneca cu probleme, CONFIRMATĂ de CNACV! Vaccinurile, distribuite în 22 de județe ale țării

După mai multe bâlbe și încercări de a nega existența dozelor din lotul care a pus în alertă mai multe țări, autoritățile române au confirmat, în cursul serii de ieri, existența, pe teritoriul țării noastre, dozelor de vaccin AstraZeneca din lotul ABV 2856 cu probeleme.

CNCAV a anunțat că este vorba chiar despre prima tranșă de 81.600 doze din data de 7 februarie, primită de țara noastră, dintre care au fost utilizate până în prezent 77.049 de doze începând cu data de 15 februarie. Vaccinurile din lotul cu probleme au fost distribuite în 22 de județe ale țării. 4257 din lotul cu probleme au fost carantinate, respectiv scoase din uz.

Articolul precedentCulisele statului paralel, vineri, ora 18: Secretele privatizării tutunului românesc
Articolul următorZiua solidarităţii românilor de pretutindeni cu românii din Covasna, Harghita şi Mureş