Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureș, care derulează proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”, invită toate doamnele şi domnişoarele din grupa de vârstă 24-29 de ani, care participă în perioada 1-3 iulie la Festivalul VIBE, să vină la Caravana mobilă pentru testare gratuită Babeş-Papanicolau.

 

Concomitent cu caravana, voluntarii din cadrul proiectului vor derula acţiuni de informare-educare-conştientizare al căror scop este de a atrage atenţia asupra importanţei testării, a depistării precoce a cancerului de col uterin şi a controalelor medicale regulate pentru însuşirea unui stil de viață sănătos.

Cancerul de col uterin este o boală ce poate afecta femeile de orice vârstă, reprezentând a doua cauză de cancer la femeile sub vârsta de 45 ani din întreaga lume.

Cancerul de col uterin, numit şi “ucigaşul tăcut”, este o afectiune care progresează lent. De aceea, o modalitate de a-l preveni este testarea periodică. Testul Babes-Papanicolau poate pune în evidenţă orice fel de schimbări care apar în zona colului uterin, putând preveni în acest fel o evolutie patologică.

“Întrucât Festivalul VIBE este un eveniment cu caracter cultural şi educativ pentru tinerii între 15-35 ani, un spațiu unde aceştia pot să-și exprime opiniile și să participe la work-shop-uri pe teme actuale și importante pentru generațiile lor. Ca medic consider că educaţia pentru sănătate este primordială şi prin participarea echipei de management la acest festival organizăm un focus grup pentru femei, pentru conştientizarea importanţei prevenirii cancerului de col uterin. 

De asemenea, caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin va fi prezentă pe tot parcursul festivalului, oferind tinerelor între 24-29 de ani posibilitatea de a se testa şi de a beneficia de un consult de specialitate gratuit”, a declarat Dr. Cosmina UZUN, manager proiect.    

 

foto : arhivă

 

Femeile care nu ajung la caravana mobilă, dar doresc să se testeze, o pot face în cadrul reţelei de screening a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş. În acest sens, există un serviciu special de telefonie rezervat exclusiv participantelor la screening: Call-Center 0739.727.187.

Astfel, va fi asigurat accesul facil al femeilor sănătoase la serviciile medicale de screening în regim ambulatoriu, prin programarea prealabilă telefonică in intervalul orar  08.00-16.00 (luni-vineri).

Acordarea serviciilor medicale de screening, respectiv test Babeș-Papanicolaou (prin citologia cervicală clasică și prin citologie lichidă) și testarea HPV în regim ambulatoriu se realizează astfel:

  • În Cabinetul de obstetrică-ginecologie, camera 4064 (Luni-miercuri-vineri: 12.00-16.00; Marti și joi: 14.00-18.00), servicii medicale asigurate de către medicii specialişti/primari de obstetrică-ginecologie din cadrul Secţiei Clinice Obstetrică-ginecologie.
  • În Cabinetul de planificare familială, camera 4029, (Luni-miercuri-vineri: 12.00-16.00; Marti și joi: 14.00-18.00), de către cei doi medici de obstetrică-ginecologie

 

Obiectivul proiectului este creșterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate de prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament pentru principalele patologii, în contextual extrem de îngrijorător al incidenței crescute a cancerului de col uterin din România.

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin este o acţiune care se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparțin grupurilor vulnerabile.

Sursa: Realitatea de Mures

Articolul precedentScandal monstru pe Aeroportul Otopeni. Cum sunt umiliți românii după ce zborurile au fost anulate – VIDEO
Articolul următorCulisele Statului Paralel: Continuă seria dezvăluirilor despre șeful CJ Ilfov – Hubert Thuma, contracte de 70 de milioane euro