Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că în România au fost confirmate 101 cazuri de infectare cu varianta Delta, opt dintre acestea fiind la persoane vaccinate, dintre care şase cu două doze. El a menţionat că s-au înregistrat şi patru decese la persoane confirmate cu varianta Delta, acestea nefiind vaccinate.

Gheorghiţă a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că la nivel european se constată, în ultima săptămână, o creştere de multiplicare a cazurilor cu 64,3%. 

„Pentru perioada 11-17 iulie, la nivel european se constată o creştere a ratei de multiplicare a cazurilor la interval de 14 zile cu 64,3%. Practic această tendinţă de creştere este observată în 20 de ţări europene. Marea majoritate a cazurilor raportate în această perioadă sunt la persoane tinere, la persoane cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani, creşterea fiind limitată la persoanele peste 65 de ani, care într-un procent semnificativ sunt deja vaccinate”, a explicat Gheorghiţă. 

El a precizat că şi în România se înregistrează o creştere a numărului de cazuri faţă de săptămâna precedentă. 

„Datele din România ne arată că în săptămâna 28 avem o creştere a numărului de cazuri pe săptămână, media cazurilor săptămânale, cu 38,9 la sută faţă de săptămâna 27, faţă de săptămâna precedentă. Practic, estimările pentru rata bazală de reproducere a cazului ne arată că în momentul de faţă acest coeficient T0 este în jurul valorii de 1, chiar 1,1, însă există o uşoară tendinţă de a înregistra în perioada următoare o creştere a numărului de cazuri, ceea ce desigur este un lucru care este foarte important şi supravegherea epidemiologică rămâne determinantă pentru perioada următoare. Media cazurilor săptămânale din săptămâna 28 în ţara noastră a fost de 56,6 cazuri, spre deosebire de săptămâna 27, în care a fost de 47 cazuri”, a transmis coordonatorul campaniei de vaccinare. 

El a declarat că au fost confirmate în România peste 100 de cazuri de infectare cu tulpina Delta. 

„În ceea ce priveşte prevalenţa variantelor de îngrijorare, în momentul de faţă, conform raportului săptămânal prezentat de Institutul Naţional de Sănătate Publică, sunt confirmate 101 tulpini, variante virale Delta, ceea ce reprezintă 6% din totalul variantelor de îngrijorare diagnosticate în urma secvenţierilor. S-au efectuat până la acest moment, până în săptămâna 28 inclusiv, 2.415 secvenţieri şi s-au identificat într-un procent de 75% variante virale de îngrijorare. Din aceste variante virale de îngrijorare, în valoarea absolută, 1.817 – 101 sunt variante Delta, ceea ce reprezintă 6% din procentul variantelor de îngrijorare din ţara noastră, cu 1% în plus faţă de săptămâna precedentă. Din aceste cazuri, 54% sunt constituite în 23 de focare cu cinci mai multe faţă de săptămâna 27, din care sunt 17 focare familiale şi 6 focare de colectivitate din şapte judeţe: Argeş, Bacău, Braşov, Dolj, Iaşi, Ilfov, Teleorman şi municipiul Bucureşti”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

El a menţionat că în o treime din cazurile identificate cu varianta Delta nu a existat istoric de călătorie şi nici contact cu persoane cunoscute a fi infectate.

„În 34% din cazurile identificate cu variantă Delta nu s-a găsit nicio legătură epidemiologică legată de istoricul de călătorie sau contact cu persoane cunoscute a fi infectate cu variante Delta, ceea ce, desigur, reprezintă un factor important în ceea ce priveşte transmiterea comunitară, chiar dacă la acest moment nu avem date care să susţină transmiterea comunitară la nivel naţional. Totuşi, aceste cazuri care nu au o evidenţă şi nu au legătură epidemiologică menţionată reprezintă un semnal de alarmă asupra evoluţiei epidemiologice viitoare”, a mai afirmat Gheorghiţă.

El a menţionat că, din cele 101 cazuri, opt au fost la persoane vaccinate, dintre care şase cu două doze. 

 

Sursa: Adevarul Zilei

Articolul precedentPremierul anunță că o a treia doză de vaccin anti-COVID ar putea fi necesară
Articolul următorAVERTIZARE METEO: COD GALBEN de furtuni pentru cea mai mare parte a țării