Reghineanca Luminiţa Odobescu, reprezentantul permanent al României pe lângă Uniunea Europeană, este considerată de presa europeană cel mai influent român, a cărui activitate trebuie urmărită în aceste şase luni în care România va asigura preşedinţia rotativă a Consiliului UE, mandat preluat în premieră la 1 ianuarie. 

Topul, care nu include niciun eurodpeutat PSD, a fost realizat de publicaţia Politico.eu

Publicația arată care sunt cei 19 români pe care ”trebuie să-i cunoşti în Bruxelles” în următoarele 6 luni, perioadă în cre România va deţine şefia UE. 

Politoco.eu îi consideră cei 19 ”jucători cheie” ai României pe:

Luminiţa Odobescu – reprezentantul permanent al României pe lângă Uniunea Europeană;

Corina Creţu – comisarul european pentru politică regională;

Achim Irimescu – şeful Departamentului pentru Agricultură şi Siguranţă Alimentară din cadrul Reprezentanţei Permanente a României la UE;

Ramona Niţă, Lucian-Petru Dobrogeanu, Corina Panaitopol, Karina Stan – responsabili cu politica digitală în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la UE;

Dana Mănescu – coordonator social media şi comunicare vizuală la Comisia Europeană;

Siegfried Mureşan – eurodeputat PNL, vicepreşedinte al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European, purtător de cuvânt al PPE;

Ana Grădinaru – manager de comunicare la Facebook;

Valentina Pop – jurnalist Wall Street Journal;

Marian-Jean Marinescu – eurodeputat PNL, coordonator al PPE privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027;

Ştefan Staicu – responsabil pentru domeniul sănătăţii în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la UE;

Cristian Buşoi – eurodeputat PNL, membru în Comisia pentru industrie, cercetare şi energie din Parlamentul European;

Adina Vălean – eurodeputat PNL, preşedinte al Comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară din Parlamentul European;

Cosmin Boiangiu – reprezentantul permanent adjunct al României la UE;

Doru Frânţescu – fondator VoteWatch Europe;

Mihaela Pop, Raluca Anghel – purtătorii de cuvânt ai preşedinţiei României la Consiliul UE;

Luminița Odobescu este diplomat de carieră ce a exercitat între noiembrie 2012 şi august 2015 funcţia de Consilier de stat pentru afaceri europene şi politică externă în cadrul Cancelariei Primului Ministru. În decembrie 2014 i-a fost acordat gradul diplomatic de ambasador.

A fost secretar de stat pentru afaceri europene în cadrul Ministerului Afacerilor Externe în perioada februarie – noiembrie 2012, iar între 2008 şi 2012 a îndeplinit funcţia de director general al Departamentului Uniunea Europeană din Ministerul Afacerilor Externe, fiind responsabilă cu gestionarea ansamblului problematicii UE şi a dialogului politic bilateral cu statele membre UE, AELS şi Turcia.

Între anii 2002 şi 2007 a deţinut diverse poziţii în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la Uniunea Europeană – Bruxelles, gestionând o serie de capitole în cadrul negocierilor de aderare a României la UE (energie, uniune economică şi monetară, taxare, comerţ, etc.). De asemenea, a fost responsabilă de gestionarea relaţiilor comerciale dintre România şi UE şi a măsurilor de apărare comercială.

După semnarea Tratatului de aderare a României la UE, Luminiţa Odobescu a asigurat coordonarea şi pregătirea reuniunilor Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi Adjuncţi (COREPER I), participând, în paralel, la o serie de grupuri de lucru ale Consiliului şi Comisiei Europene.

Între 1999 şi 2002 a fost şef de serviciu în cadrul Departamentului de Comerţ Exterior, având responsabilităţi legate de gestionarea relaţiilor comerciale între România şi Comunităţile Europene, în cadrul Acordului European de Asociere. Între anii 1995 si 1999 a ocupat diverse poziţii în cadrul serviciului Uniunea Europeană din acest Departament, iar între 1992 şi 1995 a fost cercetător ştiinţific la Institutul Naţional „Virgil Madgearu”.

A făcut parte din echipa primilor stagiari români la Comisia Europeană (Bruxelles) şi a fost, de asemenea, stagiar la Organizaţia Mondială a Comerţului (Geneva). A absolvit un curs privind problematica UE la Colegiul Europei de la Bruges (Belgia).

Din 2003 este doctor în relaţii economice internaţionale al Academiei de Studii Economice, Bucureşti.

A absolvit în anul 1992 Facultatea de Comerţ din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti.

În 2007 a fost decorată cu „Ordinul Meritul Diplomatic în grad de ofiţer” pentru contribuţia adusă la procesul de aderare a României la Uniunea Europeană. De asemenea, în 2015 a fost decorată cu „Ordinul naţional al Legiunii de Onoare a Franţei, în grad de Cavaler”.

Vorbeşte fluent engleza şi franceza şi la nivel mediu limba spaniolă.

sursa: adevarul.ro

Articolul precedentFOTO: Primele imagini din apartamentul în care a avut loc explozia
Articolul următorMUREȘENI, în finala Galei Studenților Români din Străinătate