Un moment greu, plin de incertitudini. Părinții se gândesc cu emoție cum va arăta școala pentru copiii lor și când vom reveni la normalitate. Cum decurge procesul de înscriere la școală acum, în plină pandemie, ne spune Ana Maria Păcuraru.

Înscrierile propriu-zise la clasa pregătitoare pentru anul școlar 2021-2022 au început luni. Cererile de înscriere pot fi depuse de către părinți și online, în perioada 29 martie – 28 aprilie. Conform legii, părinții nu își vor putea alege nici anul acesta învățătorii la care sa își înscrie copiii, astfel că repartizarea va fi făcută aleatoriu. Din 17 martie, fiecare unitate de învăţământ şi inspectorat a trebuit să afișeze circumscripţiile şcolare, planul de şcolarizare propus şi numărul de clase pregătitoare alocate. 

PRIMA ETAPĂ de înscriere în învăţământul primar se va desfăşura în perioada 10 – 20 mai 2021. În intervalul 10 – 11 mai este programată repartizarea copiilor la şcoala de circumscripţie. Între 11 și 18 mai 2021, părinții pot opta printr-o cerere repartizarea copiilor la o altă unitate de învăţământ decât la şcoala de circumscripţie, pe locurile rămase libere. Candidaţii înmatriculaţi şi locurile rămase libere vor fi afişate la unităţile de învăţământ şi pe site-ul inspectoratului şcolar pe data de 20 mai. 

Cea de-A DOUA ETAPĂ de înscriere în învăţământul primar va începe pe 21 mai 2021, când la unităţile de învăţământ şi pe site-ul inspectoratului va fi comunicată procedura specifică de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborate de inspectoratul şcolar. În perioada 24 – 31 mai este programată una dintre cele mai grele etape. Ultima șansă de înscriere pentru cei care au omis prima etapă dar și pentru cei care așteaptă repartizarea la o altă școală decât cea mai apropiată de domiciliu. 

Afişarea la fiecare unitate de învăţământ a listelor finale pentru clasa pregătitoare va avea loc pe 4 iunie 2021. Centralizarea şi soluţionarea de către inspectoratul şcolar a cererilor părinţilor copiilor care nu au fost încă înscrişi la vreo unitate de învăţământ vor avea loc în perioada 1 septembrie – 10 septembrie 2021, potrivit edu.ro 

Problemele din sistemul de educație cauzate de pandemie i-au îngrijorat pe părinți. Provocarea este una din ce în ce mai mare pentru elevi, dar și pentru părinți. Cum anul trecut școala s-a făcut mai mult online, mulți adulți consideră că elevii au pierdut enorm din cauza restricțiilor și a trecerii în învățământul pe Skype. Evoluția procesului de vaccinare, dar și respectarea restricțiilor și a măsurilor de distanțare sunt menite să salveze nu doar economia, ci și educația românească. Așa că depinde de fiecare dintre noi dacă micuții care vor începe anul acesta școala vor simți bucuria cursurilor în clasă sau frustrarea pandemiei. Salvați generațiile viitoare. Luptați pentru sănătate, și nu împotriva ei. 

Ana Maria Păcuraru dă zilnic check in acolo unde descoperim o problemă. Astfel, autoritățile vor avea o hartă cu puncte în care trebuie să vină cu soluții. Să fiți sănătoși, căci sănatatea e mai bună decât toate!

Articolul precedentPeste 6.000 de persoane infectate cu SARS-COV-2 în ultimele 24 de ore! Situația în fiecare județ
Articolul următorCulisele Statului Paralel: Guvernarea Văcăroiu, cea care a sărăcit românii și a făcut primii milionari