Astăzi, în plenul Senatului a avut loc votul pentru ratificarea Protocolului de aderare a Republicii Macedonia de Nord la NATO. Votul de astăzi al Senatului a încheiat procesul de aprobare a legii de ratificare a Protocolului în Parlamentul României, după votul în unanimitate a proiectului de lege de către Camera Deputaților, la 27 februarie 2019. Senatorul PNL de Mureș, Cristian Chirteș este Președintele Grupului de prietenie parlamentară dintre România și Macedonia de Nord.

În prealabil, statele membre NATO au semnat, în 6 februarie, la Bruxelles, un protocol de aderare cu Macedonia. Astfel, țară balcanică va deveni al 30-lea membru al alianței militare. Ulterior semnării, fiecare țară va trebui să ratifice protocolul pentru că Macedonia să între oficial în Alianța.

Blocarea intrării Macedoniei în NATO a luat sfârșit la 25 ianuarie, când parlamentul Greciei a ratificat acordul care prevede soluționarea disputei privind numele statului Macedonia. Acordul pune capăt unei dispute care durează de trei decenii. Parlamentul macedonean a aprobat pe 11 ianuarie proiectul care prevede schimbarea numelui țării în „Republica Macedonia de Nord”.

Senatorul de Mureș, Cristian Chirteș, Președintele Grupului de prietenie parlamentară dintre România și Macedonia de Nord, a declarat: “Am salutat astăzi, de la tribuna Senatului, ratificarea de către România a tratatului de aderare a Macedoniei de Nord la NATO. A 30-a țară din alianța nord-atlantică a fost prezentă la București, cu o delegație a grupului de prietenie parlamentară dintre țările noastre. În calitate de Președinte al acestui grup din partea României, am trasat, alături de omologul meu din Macedonia de Nord, Minov Pancho și de Mariana Popescu, deputat din partea Asociației Macedonenilor din România, linia de parcurs privind legislația unitară de securitate a Europei”, a spus Chirteș.

NATO este mai puternică și fiecare țară care aderă la organizația nord-atlantică este un plus de securitate pentru România.

Este posibil ca imaginea să conţină: 4 persoane, persoane zâmbind, oameni în picioare şi costum

Articolul precedentMÂINE: Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó vine la Târgu Mureș
Articolul următorHorea Soporan, senator PSD de Mureș: Cererea de reexaminare a Președintelui a fost respinsă