Muzeul Judeţean Mureş a anunţat, miercuri, că un detectorist amator a reuşit să descopere, în zona oraşului Miercurea Nirajului, un depozit de bronz cu 18 piese datând din secolele X-IX înainte de Hristos, între care şi un coif în formă de clopot, al treilea de acest gen găsit pe teritoriul României.
Depozitul de bronz de la Miercurea Nirajului a fost descoperit la mijlocul lunii noiembrie şi este considerat o descoperire extrem de importantă.
„La prima vedere putem spune că în ceea ce priveşte Muzeul Judeţean Mureş este cea mai importantă descoperire de acest fel după depozitul de la Suseni, descoperit la sfâşitul anilor ’20. (când a fost descoperită şi o piesă unică în lume, Fibula de la Suseni, n.r.). Depozitul de la Miercurea Nirajului se poate data undeva între secolele X-IX înainte de Hristos, deci este cu vreo 250 de ani mai tânăr decât cel de la Suseni”, a declarat expertul în Epoca Bronzului, Rezi Botond.
Locul în care a fost descoperit tezaurul urmează să fie cercetat de specialiştii Muzeului Judeţean Mureş, întrucât în cazul acestor descoperiri este foarte important locul şi condiţiile de descoperire.
Directorul Muzeului Judeţean Mureş, Soos Zoltan, a arătat că expertiza care se va face după restaurare va stabilit valoarea pieselor şi nivelul despăgubirilor pentru detectoristul care a făcut descoperirea.
„Dacă se consideră a fi tezaur, atunci va fi stabilit conform legislaţiei 45% din valoare, dacă este tezaur, şi 30% dacă nu sunt încadrate ca tezaur. Cred că acest coif va fi încadrat ca tezaur”, a apreciat Soos Zoltan.
sursa: AGERPRES