Zeci de detectoare de radiaţii din jurul centralei nucleare de la Cernobîl au început să transmită date despre radiaţii pentru prima dată de când Rusia a invadat Ucraina, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

 
 

AIEA a precizat că reţeaua de monitorizare a radiaţiilor din zonă a încetat să mai funcţioneze atunci când forţele ruseşti au ocupat situl de la Cernobîl, în februarie, şi l-au deţinut timp de cinci săptămâni înainte de a se retrage la 31 martie. 

Directorul general al agenţiei, Rafael Grossi, a declarat că măsurătorile pe care le transmit acum detectoarele indică niveluri de radiaţii care sunt în concordanţă cu cele măsurate înainte de conflict.

 

„Reluarea transmiterii datelor privind radiaţiile din zona de excludere este un pas înainte pozitiv pentru siguranţa şi securitatea nucleară în Ucraina. Ea pune capăt unei lungi perioade de blackout informaţional virtual care a creat multă incertitudine cu privire la situaţia radiaţiilor din zonă, în special atunci când aceasta se afla sub ocupaţie rusă”, a declarat Grossi în comunicat. 
„Felicit Ucraina pentru această etapă importantă, realizată cu ajutorul asistenţei tehnice a AIEA”, a adăugat acesta. 

Grossi şi-a exprimat îngrijorarea gravă cu privire la siguranţa şi securitatea instalaţiilor nucleare din Ucraina de la începutul invaziei Rusiei.

 

În aprilie, nivelurile de radiaţii erau mai ridicate decât în mod normal atunci când CNN a avut acces exclusiv la centrala de la Cernobîl pentru prima dată de când aceasta a revenit sub control ucrainean. Oficialii centralei au declarat că nivelurile din interiorul unei încăperi folosite de soldaţii ruşi erau doar puţin peste ceea ce Asociaţia Mondială Nucleară descrie ca fiind radiaţii naturale. Un contact punctual nu ar fi periculos, dar o expunere continuă ar reprezenta un pericol pentru sănătate.

Articolul precedentDorin Iacob: „Iohannis trebuie să-i înlăture pe cei care au făcut noile proiecte de legi pentru siguranța națională”
Articolul următorLegile puterii: Klaus Iohannis a decis să ia taurul de coarne. Pensiile vor fi majorate din nou în 2022