Medicina românească este în doliu, la dispariția profesorului doctor Șerban Bancu. Distinsul medic târgumureșean a încetat din viață la vârsta de 66 de ani.

Profesorul Șerban Bancu s-a născut pe 28 aprilie 1953 la Reghin. A fost absolvent al Facultății de Medicină din cadrul U.M.F. Târgu Mureș, promoția 1978. A parcurs toate etapele pregătirii profesionale și de dezvoltare a carierei academice, devenind medic primar chirurg în 1990 și profesor de chirurgie în 2004.

Timp de aproape patru decenii a aparținut comunității academice târgumureșene, predând chirurgia, specialitate pe care a iubit-o nespus de mult, multor generații de studenți. A fost deopotrivă profesor la secțiile română și maghiară ale acestei universități, promovând permanent buna înțelegere și toleranța.

A jucat un rol activ în societățile profesionale naționale și internaționale, avâd o prodigiosă contribuție științifică: 6 monografii de specialitate, peste 75 de articole in extenso în calitate de autor sau co-autor în domeniul său de activitate, numeroase comunicări la manifestări științifice.

Este fondatorul Clinicii Chirurgie II, pe care a condus-o timp de peste două decenii; a creat aici o școală de chirurgie, promovând introducerea noilor tehnici, în mod deosebit a chirurgiei laparoscopice.

Conducerea UMFST Târgu Mureș transmite că „Profesorul Șerban Bancu s-a stins din viață prematur, după o lungă și grea suferință, lăsând însă în urmă o remarcabilă moștenire. A fost un pedagog desăvărșit pentru cei care au avut șansa să-i fie studenți; medic și chirurg dedicat, a reușit să păstreze și să îmbogățească moștenirea care i-a fost încredințată și a cărei greutate și responsabilitate a resimțit-o o viață. Ne transmite acum nouă, discipolilor săi, această responsabilitate, pe care avem datoria să o ducem mai departe.”

Articolul precedentDonație de peste 1.000 de cărți pentru cele trei licee din Sighișoara
Articolul următorTÂRGU MUREȘ: Accident pe o trecere de pietoni din 7 noiembrie