Primarul municipiului Târgu Mureș, Dorin Florea, iese la rampă cu un apel la târgumureșeni, referitor la „apărarea” Platoului Cornești. Mesajul lui Florea vine într-o scrisoare în care acuză folosirea unor șefi de instituții „în a crea probleme existenței noastre în acest oraș.”

„De aceea, îi rog pe toți cetățenii (…) să ne ajute în dialogul cu instituțiile de mediu (în special cu Garda de Mediu și Garda Forestieră), care continuă la nesfârșit tracasarea și chiar blocarea activității noastre, mergând până la interzicerea accesului pe platou. Este îngrijorător faptul că în spatele acestor decizii sunt, din păcate, ordine politice ale celor care bătându-și joc de Târgu Mureș își bat joc deopotrivă de populația orașului„, a transmis Dorin Florea.

Devine tot mai evident faptul că, atunci când Primăria propune proiecte strict în avantajul populației, reapar aceste comenzi și șefi ale instituțiilor care se fac remarcate prin blocarea și amendarea activității, în mod abuziv și dubios.În luna februarie, ministrul apelor și pădurilor a efectuat o verificare în teren a modului în care s-a respectat legislația silvică în ceea ce privește întocmirea, recepționarea și avizarea amenajamentului silvic al municipiului Târgu Mureș. Acest fond forestier, situat pe Platoul Cornești, are suprafața de 849,9 de hectare, este proprietate a primăriei și este administrat de Ocolul Silvic Târgu Mureș

În timpul ședinței de lucru, ministrul le-a comunicat factorilor implicați că, în urma analizei hărților satelitare care prezentau situația la momentele 2010 respectiv 2018, a constat diferențe în ceea ce privește fondul forestier. Totodată, ministrul a precizat că a primit informații referitoare la situația fondului forestier și din alte surse, motiv pentru care nu este dispus să semneze ordinul de aprobare a amenajamentului silvic până când nu vede situația reală din teren.

În urma deplasării în teren s-a constatat că datele scriptice prezentate de reprezentații Ocolului Silvic Târgu Mureș nu concordă cu realitatea, iar amenajamentul silvic întocmit și transmis spre aprobare nu este conform cu situația existentă în teren.

Astfel, s-a constatat că de-a lungul timpului, inclusiv în ultimii ani, au fost efectuate de către Primăria Târgu Mureș mai multe amenajări, inclusiv în zona grădinii zoologice, cu afectarea fondului forestier național și fără a fi evidențiate în amenajamentul silvic, fără a se respecta legislația referitoare la schimbarea categoriei de folosință a terenului și regimul scoaterilor din fondul forestier național cu realizarea compensărilor prevăzute de lege. Prin aceste amenajări a fost afectată o suprafață de fond forestier de aproximativ 22 de hectare și s-a constatat reducerea fondului forestier cu o suprafată de 3.7 hectare.

 

 

Articolul precedent25-29 iulie: Festivalul Sighişoara Medievală 2019 vine cu restricții de circulație
Articolul următorSancțiuni de 360.000 de lei aplicate de inspectorii de muncă din Mureș