România a fost depășită, pentru prima dată în ultimele zece luni, de Ungaria, în privința inflației, cu 5,7%.
Romnia a înregistrat în ianuarie o inflație de 5,3%, fiind urmată de Croația cu 5%, arată datele Eurostat.
Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a urcat în ianuarie până la 2,8%, de la un nivel de 2,7% în decembrie, în timp ce în zona euro inflaţia a crescut până la 2,5% în ianuarie, de la un nivel de 2,4% în decembrie. Inflaţia în zona euro depăşeşte nivelul ţintă de 2% avut în vedere de Banca Centrală Europeană.
Luna trecută, cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei din UE s-au înregistrat în Danemarca (1,4%), Irlanda, Italia şi Finlanda (toate cu 1,7%).
Comparativ cu decembrie 2024, rata anuală a inflaţiei a scăzut în opt state membre UE (inclusiv în România, de la 5,5%, până la 5,3%), a rămas stabilă în patru şi a crescut în 15 ţări membre UE.
Datele Eurostat mai arată că inflaţia de bază (core inflation) în zona euro, adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a rămas neschimbată la 2,7% în ianuarie, nivel la care se situează începând din septembrie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.