Astăzi, 27 septembrie 2022, începând cu ora 11:00, a avut loc un exercițiu comun cu tema „Gestionarea unei situații de urgență generată de un accident aviatic cu victime multiple”. Exercițiul a avut loc în teren pe terminalul Aeroportului Internațional “Transilvania” Târgu Mureș, informează ISU Mureș.
Situația tactică a constat în: la contactul unei aeronave de zbor cu pista de aterizare, motoarele au început să arunce combustibil și să piardă putere, ceea ce a determinat pierderea controlului la activarea frânelor și la ieșirea aeronavei de pe pistă. În urma incidentului, în timpul derapajului, aeronava de zbor a lovit puternic o autospecială de asistență tehnică aflată în apropiere de calea de rulare. În primă fază intervin pompierii din cadrul Serviciului Privat pentru Situații de Urgență (SPSU) al aeroportului, între timp este anunțat Detașamentul de Pompieri Târgu Mureș care execută de îndată deplasarea la locul evenimentului cu forțe și mijloace de intervenție. De asemenea, în cel mai scurt timp se anunță conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Horea”, al județului Mureș despre eveniment, se raportează la IGSU, DSU, se alertează detașamentele învecinate din județ pentru a se deplasa în sprijin la intervenție și se alertează unitatea administrativ teritorială Ungheni. Inspectorul Șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Horea”, domnul General de brigadă Călin-Ioan HANDREA, solicită subprefectului județului Mureș, domnul NAGY Zsigmond, activarea Planului Roșu.
Aeronava de zbor și autospeciala implicate în incident, sunt vizibil afectate, iar în interiorul aeronavei au rămas blocate/încarcerate 18 persoane. Pe toată durata intervenției exista pericolul inițierii unui incendiu. Echipele profesioniste de intervenție împreună cu personalul din cadrul SPSU, intervin de îndată pentru limitarea propagării incendiului și extragerea victimelor.
Printre principalele obiective ale exercițiului au fost: dezvoltarea capacității de interoperabilitate în sistem integrat, optimizarea și asigurarea managementului în cazul producerii unui accident aviatic, cooperarea între structurile/instituțiile cu funcții de sprijin, verificarea implementării Planului Roșu la nivelul județului Mureș și perfecționarea deprinderilor personalului propriu.
La exercițiu, ISU Mureș a participat cu următoarele forțe și mijloace: două autospeciale de stingere, patru autoturisme de teren, o autoscară mecanică, o autospecială pentru dezastre, două autospeciale de transport victime multiple, Punctul de Comandă Mobil, autospeciala CBRN, două autospeciale de descarcerare, o ambulanță SMURD, o motocicletă SMURD și un microbuz, cu 64 de cadre militare și 16 voluntari din cadrul ISU Mureș.
Sursa: Realitatea de Mures