În penultimul week-end din august, echipajul elicopterului EC135, aflat în serviciu la Punctul de Operare Aeromedicală Târgu Mures, a fost solicitat de către personalul specializat al Salvamont Busteni, pentru a prelua din zona Valea Priponului, Munții Bucegi, o persoană care a suferit multiple traumatisme survenite în urma unui accident produs într-o zonă greu accesibilă.

Pagina oficială de Facebook a Ministerului Administrației și Internelor prezintă filmul intervenției la care au participat salvatorii din Târgu Mureș:

“Ghenadie, Marius, Ovidiu, Estrela și Marius sunt echipa care a reușit să salveze viața unui bărbat care a suferit multiple traumatisme survenite în urma unui accident produs într-o zonă greu accesibilă din zona Valea Priponului, Munții Bucegi. Era sâmbătă seară când, la Punctul de Operare Aeromedicală Târgu Mures, a fost primit un apel de la Salvamontul Bușteni: Avem nevoie de voi ca să salvăm un bărbat. Suntem în Valea Priponului din Munții Bucegi și zona este greu accesibilă. Trebuie transportat de urgentă către cel mai apropiat spital.

În cel mai scurt timp, cei cinci s-au urcat la bordul elicopterului și s-au deplasat către locul indicat.

Întradevăr, zona era greu accesibilă, iar bărbatul, deși era echipat corespunzător pentru munte, căzuse în gol de la o distanță considerabilă.

Comandantul de echipaj, Ghenadie, a verificat imediat dacă se poate apropia cu elicopterul de zona în care se aflau salvamontiștii și victima. Pentru că nu putea ateriza a luat hotărârea să-l coboare pe Ovidiu cu troliul pentru a prelua victima.

Orice deplasare greșită a elicopterului ar fi fost fatală pentru cei din jur.

Ovidiu și-a luat măsuri că a securizat bine victima și a făcut semn că se pot ridica.

A urmat un zbor de aproximativ 20 de minute,  în care Ovidiu era supendat în aer cu victima. Orice pală de vânt mai puternică putea să se transforme în tragedie. După ce au putut ateriza în siguranță, victima a fost urcată în elicopter și transportată de urgență la București.

Poate pentru unii este o acțiune banală sau puteți spune că pentru asta sunt plătiți. Dar pentru noi sunt o echipă. O echipă de adevărați salvatori!”

 

Articolul precedentCandidatul UDMR la Primăria Târgu Mureș va fi anunțat în septembrie
Articolul următorUMFST „George Emil Palade”: locurile libere la sesiunea din septembrie