„Pregătim cadre didactice pentru societatea viitorului și pentru susținerea aspirațiilor copiilor”. Sub această deviză, la 15 martie 2019, Roma Education Fund Romania a început Programul de formare pentru personalul didactic/personalul de sprijin.

De-a lungul celor patru zile de training, câteva zeci de cadre didactice din școlile incluse în proiectul „Educație formală și non-formală pentru dezvoltare durabilă în regiunea Centru”, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, participă la cursuri de formare pentru programele educaționale „Școală după școală” și „A Doua Șansă”.

În cadrul programului de formare s-au derulat și două module speciale: „Interculturalitate” și „Școală Incluzivă”. Prin aceste module, se urmărește dezvoltarea și îmbunătățirea competențelor de gestionare a diversității la nivel de școală/clasă, stabilirea priorităților de dezvoltare în procesul de transformare a școlii pe dimensiunea de incluziune și interculturalitate.

Sesiunile de training continuă și în perioada 22-25 martie 2019, când alte zeci de cadre didactice din județul Mureș se vor întâlni cu specialiști în educaţie, care vor susține cursuri de formare pentru programele educaționale „Sprijin Educațional Intensiv” (SEI) și „Grădinița Prietenoasă”.

Activitățile vizează formarea cadrelor didactice din următoarele școli de la nivelul județului Mureș: Școala Profesională Band, Școala Gimnazială Deaj cu structurile din Deaj, Ceuaș, Hărănglab, Școala Profesională Dumbrăvioara, Școala Gimnazială „Teleki Domokos” Gornești, Școala Gimnazială Nr. 4 Apalina Reghin, Școala Gimnazială „Miron Neagu” Sighișoara, Școala Gimnazială „Zaharia Boiu” Sighișoara.

 „Să fiu în slujba oamenilor rămâne dezideratul meu, de data aceasta atât din postura de consilier județean, cât și din cea de expert asistență pedagogică în cadrul proiectului „Educație formală și non-formală pentru dezvoltare durabilă în regiunea Centru”, implementat de fundația Roma Education Fund Romania. Este un proiect amplu care își propune să revoluționeze sistemul de educație mureșean, atât prin conținutul lui, cât și prin forma sa complexă”, a declarat prof.dr. Nadia Rață.

“Rolul meu este acela de a coordona, a îndruma și a susține, în activitățile de la clasă, cadrele didactice formate. Mai mult, alături de ceilalți colegi implicați în proiect vom asigura monitorizarea și implementarea metodologiilor dezvoltate, realizate prin expertiza noastră și a celorlalți specialiști din echipă. Suntem preocupați de identificarea diverselor probleme sau situații care apar la nivelul clasei și în cadrul activităților suplimentare și urmărim facilitarea accesului la surse de informare și materiale educative inovative”, mai spune Nadia Rață.

Campania va aduce la cunoștința celor 10 comunități din județul Mureș (atât populației, cât și factorilor de decizie) oportunitatea programelor pentru educație derulate, atrăgând cât mai mulți potențiali beneficiari pentru frecventarea învățământului obligatoriu, dar și a măsurilor propuse în proiect.

O altă ţintă constă în realizarea unui proiect pilot de digitalizare a unor secvențe ale procesului școlar în școlile din comunitățile defavorizate Band, Ceuaș, Deaj, Hărănglab, Dumbrăvioara și Ernei.

În fiecare școală dintre cele menționate vor fi formați experți predare interactivă (cadru didactic sau personal al școlii ) capabili să utilizeze la nivel avansat tehnica IT cu care va fi dotată școala. În cadrul echipei solicitantului un expert digitalizare va avea rolul de a forma, de a furniza permanent suport experților formați.

Se vor achiziționa lecții pretabile transpunerii în format digital, previzionate cu randamentul cel mai ridicat în a eficientiza actul educațional.

Pe toată perioada implementării proiectului, de trei ani, abordarea este una integrată, iar în perioada de sustenabilitate vor fi identificate măsuri pentru continuarea serviciilor pe termen lung.

Articolul precedentTÂRGU MUREȘ: Abonamentele gratuite de transport se mai prelungesc o dată
Articolul următorALEGERI EUROPARLAMENTARE: Numărătoarea voturilor se va înregistra audio-video