Pentru județul Mureș a fost alocată suma de 4.008.000 lei pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019. La nivelul județului Mureș, alegerile din 26 mai se vor desfășura în 568 de secții de votare.

Prefectul județului Mureș, Mircea Dușa, a convocat ședința Comisiei tehnice județene Mureș pentru coordonarea activităților de organizare a alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European, pentru prezentarea măsurilor pe care trebuie să le ia fiecare instituție implicată pentru bunul mers al alegerilor.

”În conformitate cu legea, am propus comisiei, iar comisia a aprobat ca, pe data de 25 martie, să convocăm primarii și secretarii unităților administrativ teritoriale, în vederea instruirii și prezentării atribuțiilor pe care aceștia le au pentru pregătirea scrutinului din 26 mai”, a declarat prefectul județului Mureș, Mircea Dușa.

În județul Mureș, 20 de secții de votare vor funcționa în alte locații decât la alegerile precedente. 3 dintre ele au fost deja aprobate, iar 17 sunt în curs de îndeplinire a formalităților necesare.

Au fost stabilite deja reglementări cu privire la garantarea organizării în mod liber, corect și sigur a alegerilor europarlamentare, prin măsuri de prevenire și combatere a fraudelor electorale, prin asigurarea securității cibernetice şi a protecției datelor cu caracter personal prelucrate în context electoral.

Astfel, Autoritatea Electorală Permanentă, împreună cu Serviciul de Telecomunicații Speciale şi Institutul Naţional de Statistică, asigură implementarea și operaționalizarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal – SIMPV.

De asemenea, AEP va asigura, cu sprijinul STS, aplicaţia, echipamentele şi serviciile informatice utilizate de Biroul Electoral Central pentru centralizarea rezultatelor votării. Operatorii de calculator vor asigura înregistrarea video-audio neîntreruptă a operațiunilor efectuate de către membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare pentru numărarea voturilor.

Din Comisia tehnică județeană Mureș fac parte prefectul, subprefectul și secretarul județului Mureș, reprezentanții următoarelor instituții: Direcția Județeană de Statistică Mureș, Administrația Județeană a Finanțelor Publice a județului Mureș, Inspectoratul Județean de Poliție Mureș, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Horea” al județului Mureș, Biroul Județean de Administrare a Bazelor de Date și Evidență a Persoanelor Mureș, Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Mureș, Inspectoratul de Jandarmi Județean Mureș ”Col. Sabin Motora”, Inspectoratul Școlar Județean Mureș, Direcția de Sănătate Publică a județului Mureș, Direcția Județeană de Telecomunicații Speciale Mureș, Autoritatea Electorală Permanentă, Filiala de Distribuție a Energiei Electrice – Electrica Distribuție Transilvania Sud Sucursala Mureș și Agenția Națională de Presă ”AGERPRES”.

 

Articolul precedentFinanţare europeană de aproape 9.400.000 de lei pentru 10 şcoli din judeţul Mureş
Articolul următorMedici de urgență din Iordania, schimb de experiență la ISU Mureș