La presiunea UDMR, Guvernul a găsit finanțare, printre altele, pentru pentru Spitalul din Târgu-Mureș, pentru Autostrada Unirii, dar și pentru birourile de învățământ în limbile minorităților, informează Realitatea TV. Totul în urma negocierilor purtate de liderii UDMR cu social-democrații. Coaliția de guvernare are nevoie de voturile maghiarilor pentru a trece fără emoții bugetul prin Parlament.

Renovarea spitalelor judetene, aparatură medicală nouă, înființarea unor birouri specializate pentru învățământul în limbile minorităților: pentru toate acestea Guvernul a găsit bani în plus în bugetul pe anul 2019.

UDMR a fost nemulțumit de prima formă a legii bugetului prezentată de Guvern. Au urmat mai multe zile de discuții si negocieri între PSD si UDMR. Pentru a nu avea surprize, PSD are nevoie de voturile UDMR atunci când legea va fi votată în parlament. Prin urmare, au facut mai multe concesii, arată Realitatea TV.

Față de primul proiect publicat de Ministerul de Finante, Guvernul a alocat bani pentru mai multe proiecte de interes pentru comunitatea maghiară. Au fost prevăzute sume pentru lucrari de constructii, reparatii capitale, achizitie de echipamente si aparatura medicala la Spitalul judetean de urgență din Covasna, Harghita și Mureş.

În bugetul ministerului Educatiei, este cuprinsă suma de 500 de mii lei pentru acoperirea cheltuielilor înființării în cadrul Institutului de știinte ale Educatiei a biroului pentru învîțământul în limbile minorităților naționale cu sediul la Cluj Napoca, precum și suma de 500 mii lei pentru înfiintarea biroului pentru învățământul în limbile minorităților naționale cu sediul la Miercurea Ciuc.

Guvernul nu alocase inițial bani separați nici pentru Autostrada Unirii. După discutiile cu UDMR, autostrada Iași – Târgu-Mureș are un capitol distinct.

Articolul precedentCAZUL FEMEII ÎMPUȘCATE ÎN CAP: Dosare in rem pentru vătămare corporală și ultraj
Articolul următorProtest al persoanelor cu dizabilități și al însoțitorilor acestora