Situație extrem de gravă în Sighișoara, acolo unde unul dintre cele mai reprezentative locuri ale Cetății Medievale este în pericol de prăbușire.

Este vorba de galeria pietonală numită “ Culoarul doamnelor bătrâne” sau “ Galeria bătrânelor doamne”, aflată pe latura stângă a urcării în Cetate, chiar spre Turnul cu Ceas. Sunt afectate în special zidăria și structura de lemn, cu pericol de prăbușire în partea inferioară.

De câteva zile, Primăria a găsit de cuviință să proptească efectiv structura de lemn a Culoarului, în locul unor reparații care se impuneau a fi fost realizate în urmă cu mult timp.

Situația a fost semnalată de consilierul local Iulian Sîrbu, președintele Uniunii Independente pentru Sighișoara (UIPS), care însoțește imaginile postate pe o rețea de socializare, de următorul mesaj: “guvernarea locală PSD+UDMR proptește tot orașul, ei știu că electoratul lor îi votează chiar dacă va cădea toată Cetatea. După o mulțime de studii de fezabilitate și proiecte tehnice plătite din bugetul local, în sfârșit au găsit soluția tehnico-economică optimă pentru o gândire de vizionar.”

Imaginile din Sighișoara sunt cu atât mai aberante cu cât Primăria putea efectua lucrările de reparație încă de acum un an. Conform Hotărârii nr. 20 din 15 februarie 2018 (!) a Consiliului Local Municipal Sighișoara, “privind însușirea și aprobarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenții pentru obiectivul de investiții: Culoarul doamnelor batrâne – Sighișoara”, se însușește și se aprobă documentația de avizare a lucrărilor de intervenții pentru acest obiectiv de investiții, având valoarea totală de 354.257 lei fără T.V.A., respectiv de 421.566 lei cu T.V.A.

Având în vedere aspectul estetic degradat al Culoarului, dar și evidenta dovadă a lipsei de preocupare a administrației locale față de “bijuteria medievală a Europei”, fapt remarcat de numeroșii turiști români și străini care vizitează zilnic Cetatea, adresăm public Primăriei municipiului Sighișoara următoarele întrebări:

  1. De ce nu a fost pusă în aplicare Hotărârea nr. 20 din 2018 a Consiliului Local Municipal Sighișoara, având în vedere cuprinsul articolului 2 din respectivul document, care stipulează: “Cu ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei hotărâri se încredințează Primarul Municipiului Sighișoara, Biroul Buget, Contabilitate, Salarizare – Direcția Economică și Direcția Generală Arhitect Șef din cadrul Municipiului Sighișoara.”
  2. Cine va fi responsabil de eventualele accidente care pot să aibă loc în orice moment în zona “Culoarul doamnelor batrâne” din Sighișoara?

Am ales adresarea publică a acestor întrebări având în vedere faptul că, până la ora transmiterii acestui material, primarul municipiului Sighișoara, Ovidiu Mălâncrăvean (PSD) nu a răspuns apelului redacției noastre.

 

 

 

Articolul precedentVIDEO: Viteza trenului la „autostrada cu barieră”. Zeci de mașini în coloană
Articolul următorCursa Memmingen – Tîrgu Mureș a fost direcționată pe Aeroportul din Cluj!