Interpol a anunţat marţi peste o mie de arestări în întreaga lume şi identificarea a mii de victime, în urma unei operaţiuni de combatere a traficului de persoane desfăşurate în mai şi iunie împreună cu Afripol.

Conform organizaţiei internaţionale de poliţie judiciară cu sediul la Lyon, în Franţa, au fost implicate forţe de ordine din 54 de ţări. Operaţiunea numită Flash-Weka s-a desfăşurat în două faze, fiind vizate reţelele infracţionale implicate în traficul de persoane – inclusiv migranţi – din Africa şi din alte părţi ale lumii.

„Traficul de fiinţe umane şi traficul de migranţi fac parte adesea dintr-un lanţ infracţional mai mare şi mai complex”, a explicat secretarul general al Interpol, Juegen Stock. „De aceea este atât de importantă o cooperare strânsă între Interpol şi Afripol (agenţia africană de poliţie judiciară – n. red.) pentru punerea în comun a resurselor cu scopul de a dezmembra aceste reţele şi în final de a identifica şi salva mii de victime”, a adăugat el.

Conform celor mai recente date difuzate de Interpol, operaţiunea Flash-Weka a dus la 1.062 de arestări, la depistarea a 2.731 de migranţi ilegali, la identificarea a 823 de victime ale traficului de persoane şi la confiscarea a 800 de obiecte cum ar fi armele de foc şi vehiculele folosite de infractori.

A fost dezvăluit traficul extins în vestul Africii. Multe dintre victime proveneau din Asia, în special din Bangladesh, India, Pakistan, Sri Lanka şi Vietnam. Au fost identificate reţele în Burkina Faso, în Camerun – de unde au fost salvate victime şi arestaţi suspecţi la Yaounde, în Cote d’Ivoire, Ghana, Guineea şi Mali.

Informaţii primite prin Interpol în Sierra Leone au dus la o razie a poliţiei în urma căreia au fost salvate 15 presupuse victime ale traficului de persoane – bărbaţi din Sri Lanka.

Într-un hotel din Lome, în Togo, autorităţile au salvat 30 de victime traficate din Nigeria, care erau exploatate sexual.

În Angola au fost salvate de traficanţi şapte vietnameze recrutate online cu promisiunea unui loc de muncă în hoteluri sau saloane cosmetice. Traficanţii erau tot din Vietnam şi le obligau pe femei să se prostitueze.

Două arestări au avut loc în Siria, unde a fost salvată o minoră, în contextul unor suspiciuni de trafic cu scopul de exploatare sexuală.

Autorităţile irakiene au arestat nouă suspecţi implicaţi în cazuri de trafic de organe.

În iunie a avut loc operaţiunea similară Weka II, în 44 de ţări din patru continente, cu 300 de arestări, din care 83 de călăuze pentru migranţi şi 88 de traficanţi de persoane; au fost salvate aproape 700 de victime. 

 

Articolul precedentÎntâlnire între ministrul Muncii și Banca Mondială – Anunțul despre deciziile care vor schimba pensiile românilor
Articolul următorElevii care vor primi 5.000 de lei de la stat. Anunţul Ministerului Educaţiei