Ion Ceban, candidatul PSRM, va fi noul primar al Chișinăului, arată rezultatele preliminare obținute după prelucrarea a 290 din cele 307 procese-verbale primite de la secțiile de vot din capitala Republicii Moldova. Socialistul Ion Ceban câștigă detașat în fața lui Andrei Năstase, candidatul blocului ACUM: are 53,18 la sută din voturi, față de cele 46,82 la sută ale lui Andrei Năstase.

Ion Ceban câștigase și primul tur al alegerilor pentru Primăria Chișinăului, desfășurat în urmă cu două săptămâni.  A avut atunci 40,16% din voturi, iar candidatul Blocului ACUM, Andrei Năstase – 31,09%. Andrei Năstase fusese ales în iunie 2018 în funcția de edil al Chișinăului, avându-l contracandidat tot pe Ion Ceban, dar scrutinul a fost anulat atunci de instanță. Motivul – s-ar fi făcut propagandă electorală în ziua scrutinului.

Alegerile locale din Moldova, cu accent pe cele de la Chișinău, au fost primul test electoral după venirea la guvernare a unei coaliţii formate din socialiştii proruşi ai preşedintelui Igor Dodon şi Blocul ACUM (PAS plus PPDA), declarat proeuropean. Cele două forțe politice adversare s-au unit la nivel guvernamental cu scopul comun al „dezoligarhizării” republicii, după alungarea de la putere a controversatului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

De la declararea independenței țării, locuitorii capitalei Republicii Moldova nu și-au ales niciodată, prin vot direct, un primar de stânga. Analiștii pun succesul lui Ion Ceban pe seama faptului că în ultimele săptămâni socialiștii au reușit să preia din electoratul Partidului Democrat.

Ion Ceban are 39 de ani și a fost deputat în trei legislaturi. Este secretarul pentru ideologie al Partidului Socialiștilor, a fost purtător de cuvânt al președintelui Igor Dodon și în ultimii patru ani a fost șeful consilierilor socialiști din Consiliul Municipal Chișinău. A deținut și funcții în executiv, fiind șef de direcție și ministru-adjunct. 

A absolvit Facultatea de matematică la Universitatea din Chișinău și are studii de administrație publică urmate la Moscova, unde în prezent este și doctorand.

Este căsătorit și are doi copii. Cunoaște trei limbi străine: rusa, franceza și engleza.

ACTUALIZARE. Rezultatele preliminare anunțate de Comisia Electorală după prelucrarea a 280 din cele 307 procese-verbale primite de la secțiile de vot din Chișinău arată că Ion Ceban, candidatul socialiștilor, are 53,67 la sută din voturi, iar Andrei Năstase, candidatul blocului prooccidental ACUM are 46,17 la sută din voturi.

Socialistul Ion Ceban și Andrei Nastase, candidatul Blocului ACUM, sunt la egalitate în turul decisiv al scrutinului pentru Primăria Chișinăului, potrivit proiecţiilor realizate pe baza unui sondaj de tip exit-poll efectuat de IMAS, informează Mediafax, care citează Cotidianul.md.

Cetățenii din 384 de localități din Republica Moldova și-au ales, duminică, primarii, în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor locale generale, însă cea mai urmărită cursă a fost cea pentru Chișinău.

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr, parte a Blocului ACUM, și Ion Ceban, candidatul Partidului Socialist, au obținut amândoi câte 37% din voturi, potrivit sondajului.

Cercetarea a fost efectuată pe un eșantion de 8.206 de persoane, la ieșirea de la urnele de vot.

Peste 240.000 de oameni sau 37,9% din cetățenii Chișinăului cu drept de vot s-au prezentat la scrutinul local de duminică. Prezența este peste cea înregistrată în primul tur, când au votat 36,05% din alegători.

Articolul precedentCine au fost premierii României după Revoluție
Articolul următorA fost salvată! Mocănița Transilvaniei nu va fi decor în fața Gării din Târgu Mureș