Valentin Popa a demisionat, joi, din funcţia de ministru al Educaţiei, după o discuție preşedintele PSD, Liviu Dragnea. 

Demisia lui Popa vine în succesiunea declarațiilor preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, care a spus că protocolul de colaborare parlamentară cu PSD este în vigoare dar formaţiunea maghiară nu deschide „niciun subiect” până când Guvernul nu ”rezolvă” problema ordonanţei simple privind predarea limbii române.

Kelemen Hunor a solicitat săptămâna trecută remanierea ministrului Educaţiei, Valentin Popa, întrucât acesta a luat două decizii fără a-i consulta pe reprezentanţii UDMR, una privind învăţarea limbii române la clasele primare din şcolile cu predare în limba maternă şi cealaltă privind recunoaşterea fuziunii Universităţii „Petru Maior” cu Universitatea de Medicină şi Farmacie din Tîrgu Mureş.

Rectorul UMFST Tîrgu Mureș, Leonard Azamfirei, a declarat după publicarea hotărârii de Guvern care a legalizat fuziunea că “UMFST își menține integral atât statutul de UMF tradițional, alături de celelalte cinci UMF-uri din țară, precum și cel de universitate multiculturală, așa cum a fost definit el în Legea Educației Naționale nr. 1/2011. Prin urmare, nu există niciun motiv de îngrijorare, nici pentru diminuarea rolului UMFST în învățământul medical din România și nici pentru funcționarea în bune condiții a învățământului în limba maghiară. De altfel, aceste două elemente au stat la baza întregului proces de negociere și sunt prevăzute în mod explicit în hotărârile celor doua senate.

Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, a ajuns astăzi, la ora 10.30, în biroul lui Liviu Dragnea de la Camera Deputaţilor. La discuţie au participat şi ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, Daniel Suciu, liderul grupul PSD din Camera Deputaţilor, Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă.

După întâlnire, Liviu Dragnea a declarat că a discutat cu ministrul Educaţiei despre nemulţumirile minorităţilor şi a adăugat că, de data aceasta, liderul UDMR, Kelemen Hunor, are dreptate când spune că nu va discuta alte proiecte cu cei din coaliţia de guvernare până nu sunt rezolvate problemele din Educaţie.

Ministrul demisionar Valentin Popa a declarat “că limba română şi România nu sunt de negociat. Nu putem institui un monopol al predării limbii române la aceste clase de către învăţătorii care susţin orele în limbrile minorităţilor naţionale. Solicitarea UDMR are un scop politic şi este mai degrabă centrată pe profesor decât pe elev. Toţi copiii din România trebuie să cunoască limba română pentru a avea o şansă să trăiască şi să muncească în România. Până acum, în 28 de ani, nimeni nu a luat vreo măsură pentru ca aceşti copii să înveţe mai bine limba română. Iată că prima încercare de acest gen este imediat solicitată a fi abrogată. Am fost la deschiderea anului şcolar în judeţul Harghita şi am intrat în trei clase a V-a şi a VI-a şi am încercat să dialoghez cu elevii în limba română, însă fără nici un fel de succes. Nici când am plecat şi am spus la revedere, elevii nu au răspuns decât după ce li s-a tradus şi au repetat salutul după profesoara de la clasă. Aceşti elevi făcuseră în conformitate cu programa timp de cinci – şase ani câte patru ore de limba română pe săptămână plătite de statul român suplimentar, peste salariul de bază al învăţătorilor. Cu toate acestea, nivelul de cunoaşte al limbii române era aproape de zero. Având în vedere că Ordonanţele de Urgenţă ale Guvernului trebuie aprobate de Parlament, îi invit pe toţi parlamentarii să viziteze astfel de clase, să încerce să vadă nivelul de cunoaştere a limbii române căpătat de elevi într-un sistem care se doreşte astăzi a fi conservat”, a spus Valentin Popa, citat de realitateadesuceava.net

Articolul precedentVIDEO: Mașină lovită de tren în Tîrgu Mureș
Articolul următorPNL, cu ochii pe PSD