Se renunță la masca sanitară în avioane și aeroporturile din țările din Uniunea Europeană, după doi ani și jumătate de la declanșarea pandemiei de coronavirus. Masca sanitară anti-COVID-19 nu mai este obligatorie în călătoriile cu avionul în UE. 

Agenţia Europeană pentru Securitate Aeriană (AESA) şi Centrul European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor (ECDC) au făcut anunțul miercuri. Cele două instituții au anunțat eliminarea obligativității purtării măștii sanitare anti-COVID-19 în avioane şi pe aeroporturi în UE începând de luni, 16 mai.

Purtarea măştii de protecţie este însă cea mai bună măsură de prevenţie împotriva covid-19, reamintesc EASA şi ECDC.

Regulile vor fi aplicate diferit, în funcție de fiecare companie aeriană. Astfel că în cazul destinațiilor unde purtarea măştii este încă obligatorie în transportul în comun, purtarea măștii va fi recomandată.

Este necesar ca personalul aeroportuar, membrii echipajului şi pasagerii să urmeze recomandările şi cerinţele autorităţilor naţionale ale statului sau regiunii pe care o vizitează.

În plus, pasagerii vulnerabili trebuie să continue să poarte mască de protecţie – cele de tip FFP2/N95/KN95, care oferă un nivel de protecţie mai mare decât măştile chirurgicale, indiferent de reglementările în vigoare.

În afară de renunţarea la măşti de protecţie, se relaxează măsurile cele mai dure, în vederea unei uşurări a ”poverii” suportate de industri aeriană, însă se menţin măsuri ”adecvate”, anunţă AESA şi ECDC.

„De săptămâna viitoare, măştile faciale nu vor mai fi obligatorii la călătoria cu avionul în toate cazurile, aliniindu-se în linii mari exigenţelor în schimbare ale autorităţilor naţionale din întreaga Europă privind transportul public”, se arată în comunicatul EASA.

”Pentru pasageri şi echipaje este un pas mare înainte în normalizarea călătoriei cu avionul. Însă pasagerii este necesar să se comporte în mod responsabil şi să respecte alegerea celoralate persoane din jurul lor. Un pasager care tuşeşte şi strănută trebuie să ia în calcul să poarte o mască, pentru liniştea celor aşezaţi în apropiere.

Dezvoltarea şi actualizarea continuă ale Protocolului Siguranţei Sanitare în Aviaţie, ţinând cont de pandemia covid-19, le-au oferit călătorilor şi personalului din aviaţie o cunoaştere mai bună a riscurilor transmiterii SARS-CoV-2 şi variantelor acestuia. Riscurile există în continuare, însă am observat că intervenţii nefarmaceutice şi vaccinurile au permis vieţii noastre să înceapă să revină la normal.

Purtarea obligatorie a măştii nu mai este recomandată în toate situaţiile, însă este important să reţinem că o distanţare fizică şi o bună igienă a mâinilor este una dintre cele mai bune metode de reducere a transmiterii COVID-19”, anunță directorul ECDC Andrea Ammon.

Operatorii turistici trebuie să informeze pasagerii cu privire la orice măsură, la timp. Importanţa acestor măsuri este necesar să fie comunicată în continuare pasagerilor, pentru siguranţa lor, iar ECDC va continua să colaboreze cu colegii de la EASA pentru a evalua şi modifica recomandările după cum este necesar.

În timp ce multe state nu mai cer pasagerilor să prezinte date printr-un formular de localizare a pasagerilor, companiile aeriene trebuie să își păstreze sisteme de colectare de date în aşteptare, pentru a putea pune aceste date la dispoziţia autorităţilor în caz de nevoie, de exemplu atunci când apare o nouă variantă îngrijorătoare mai periculoasă de coronavirus.

Variante noi îngrijorătoare sunt descoperite frecvent, iar ele prezintă diverse niveluri de ocolire a imunităţii şi de gravitate a simpromelor, potrivit Protocolului Comun de Securitate Sanitară a Aviaţiei.

Articolul precedentMonedă de argint pentru aniversarea a 350 de ani de la nașterea lui Ion Neculce
Articolul următorDecizia definitivă în dosarul Colectiv, așteptată astăzi