Ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, Péter Szijjártó consideră că „reînfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic „Rákóczi Ferenc al II-lea” din Târgu Mureş demonstrează că un dialog durabil poate rezolva problemele ce tensionează relaţiile româno-maghiare”. Ministrul ungar a participat la summit-ul China şi 16 ţări est- şi central-europene de la Dubrovnik şi, cu ocazia consultărilor, a avut un dialog bilateral cu omologul său român, Teodor Meleşcanu.

Péter Szijjártó a declarat agenţiei ungare de presă MTI: în ultima perioadă atât guvernul maghiar, cât şi cel român au întreprins multe pentru a putea ameliora relaţiile ce anterior erau
pline de tensiuni. Şi acum există multe chestiuni deschise în relaţia maghiaro-română, iar în ultima vreme au existat mai multe evenimente referitoare la comunitatea maghiară din România, care “îndreptăţit, au dat motiv de îngrijorare” – a formulat şeful
diplomaţiei ungare.

Acesta consideră însă că „nu este nici interesul celor două ţări, ca relaţiile să fie şi mai tensionate”, din acest motiv este mult mai bine, dacă aceste chestiuni controversate “le discutăm faţă în faţă, personal”.

„A fost dovedit că dacă se discută durabil despre probleme -spre exemplu despre cazul liceului catolic din Târgu Mureş -, atunci acestea au fost rezolvate, mai devreme sau mai târziu” – a spus Péter Szijjártó.

Articolul precedentTensiuni în coaliție? Deputatul ALDE Mureș, ironii la adresa lui Dragnea și Codrin Ștefănescu
Articolul următorDorin Florea, așteptat în ALDE, înainte de europarlamentare. Oprișcan nu mai vrea să candideze