Anul 2018, în judeţul Mureş, a marcat o cotitură în domeniul cercetării în sectorul zootehnic, prin derularea de proiecte unice în ţară, a însemnat lansarea primului tractor 100% românesc după 15 ani de la încetarea producţiei în România, a păstrat constanţa în privinţa premierelor medicale şi a transplanturilor de cord, mai ales că Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş a fost singurul centru de la nivel naţional care a efectuat aceste intervenţii.

*** Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Bovine din Târgu Mureş a reuşit, anul acesta, implementarea unui proiect unic în ţară, iar Semtest BVN din Sângeorgiu de Mureş a obţinut un viţel unic în România din rasa Wagyu, prin metoda transferului de embrioni, după exact 40 de ani de la cea mai mare reuşită a României în acest domeniu.

*** Tot în cercetare, de această dată în domeniul tehnologiei, SC IRUM Reghin a lansat în această toamnă, în anul Centenarului Unirii, primul tractor 100% românesc, conceput şi construit de inginerii societăţii, la 15 ani de la dispariţia producţiei de tractoare româneşti.

*** În luna mai, s-a stins eroul Sighişoarei, Otto Lurtz, cel care a reuşit să salveze de la moarte peste 50 de oameni în timpul inundaţiilor din 1970, cu ajutorul unei bărci construite de el.

*** În luna aprilie, Universităţile de Medicină şi Farmacie (UMF) şi “Petru Maior” din Târgu Mureş au decis să fuzioneze, rezultând astfel Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST), cu aproape 11.000 de studenţi, cu 35 programe de studii la nivel de licenţă, în cele 6 facultăţi, cu 33 programe de masterat şi 7 domenii de doctorat.

 

*** Primul transplant de cord din acest an din România a avut loc, în luna aprilie, la Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, după nouă luni de întrerupere a acestei activităţi, din cauza lipsei donatorilor.

În următoarele opt luni de la primul transplant de cord, la Târgu Mureş s-au efectuat încă cinci astfel de intervenţii, ultimul fiind consemnat în luna decembrie.

*** Pe parcursul anului 2018, în judeţul Mureş s-a derulat cea mai amplă acţiune de mobilizare a copiilor să facă sport, în cadrul acţiunii “Azi sunt profu’ tău de sport!”, parte din proiectul Caravana Junior Sport, iniţiat şi demarat de Asociaţia Junior Sport.

 

sursa: AGERPRES

Articolul precedent90 de infracțiuni în Mureș, în zilele de Crăciun
Articolul următorZăpadă de peste 1 metru, în Călimani