În 10 luni din 2018, în judeţul Mureş au fost sesizate 903 infracţiuni subsumate conceptului de violenţă în familie. La comiterea acestor fapte au participat 929 autori, în faptele de violenţă fiind implicate, în calitate de victime, 975 persoane.
Poliția mureșeană se raliază campaniei celor 16 zile de activism împotriva violenţei.
Toţi cei ce se alătură inițiativei vor purta, în cele 16 zile de activism împotriva violenţei, un NASTURE, distinct, altul decât al hainelor, pentru a exprima apartenenţa la mişcarea împotriva violenţei.
Scopul campaniei este de sensibilizare şi conştientizare a comunităţii mureşene privind violenţa în familie.
Problematica violenţei în general şi cea a violenţei în familie, în special, prevenirea şi combaterea acestui segment de criminalitate, reprezintă priorităţi de acţiune ale poliţiei mureşene.
În acest context, în acest an, problematica violenţei în familie a fost stabilită ca şi prioritate de acţiune în domeniul prevenirii criminalităţii.
Analiza comparativă a datelor evidenţiază, în județul Mureș, o ușoară creştere a faptelor de violenţă în familie înregistrate în primele 10 luni ale anului 2018, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, de 2 fapte, în primele 10 luni ale anului 2017 fiind sesizate 901 astfel de infracţiuni).
Analizând profilul autorilor, datele deţinute evidenţiază faptul că majoritatea acestora sunt persoane de sex masculin 86%, în timp ce 14% sunt persoane de sex feminin. Menţionăm de asemenea faptul că 97 dintre autori (10,4%) s-au aflat sub influenţa băuturilor alcoolice în momentul comiterii faptelor de violenţă.
În ceea ce priveşte tipologia victimelor, datele deţinute evidenţiază faptul că faptele de violenţă în familie sunt îndreptate atât asupra adulţilor, cât şi asupra copiilor, atât asupra persoanelor de sex feminin, cât şi asupra persoanelor de sex masculin.
Cele mai multe victime ale infracţionalităţii de acest gen sunt femeile, reprezentând un procent de 58,6%, urmate fiind de copii (26,3 %– 257 persoane, dintre care 135 fete şi 122 băieţi ) şi de persoane de sex masculin (15,1%).