Un nou pachet de sancțiuni, cel de-al 16-lea, a fost impus de Uniunea Europeană împotriva Rusiei, luni, 24 februarie, la împlinirea a trei ani de la începutul războiului din Ucraina. Sunt vizate sectoare ale economiei ruse de importanță sistemică, precum energia, comerțul, transportul, infrastructura și serviciile financiare.
Noul pachet include măsuri menite să combată eludarea sancțiunilor. Anumite dispoziții ale acestuia sunt reflectate și în regimul de sancțiuni din Belarus.
În plus, Uniunea Europeană și-a actualizat și consolidat regimurile de sancțiuni privind Crimeea și Sevastopol, precum și zonele necontrolate de guvern din regiunile Donețk, Kherson, Luhansk și Zaporizhzhia.
Sancțiunile incluse în noul pachet
Pachetul de sancțiuni împotriva Rusiei adoptat luni de Uniunea Europeană vizează încă 74 de nave, ridicând numărul total de nave incluse pe listă la 153. Aceste nave fac parte din flota fantomă sau au contribuit la veniturile energetice ale Rusiei.
Potrivit site-ului Comisiei Europene, măsurile adaugă un nou criteriu de includere pe listă, vizându-i pe cei care sprijină operațiunile petroliere nesigure.
Pachetul impune restricții specifice la export pentru 53 de noi societăți care sprijină complexul militar-industrial al Rusiei sau care sunt implicate în eludarea sancțiunilor. Acestea includ 34 de societăți din alte țări decât Rusia.
Totodată, noul pachet de sancțiuni include 83 de includeri suplimentare, inclusiv 48 de persoane fizice și 35 de entități, cum ar fi cele care sprijină complexul militar rus, active în eludarea sancțiunilor, schimburile de active cripto rusești și în sectorul maritim.
Al 16-lea pachet mai adaugă un nou criteriu pentru includerea pe listă a persoanelor și entităților care fac parte din complexul militar și industrial al Rusiei, îl sprijină sau beneficiază de pe urma acestuia.
Măsuri comerciale împotriv Rusiei
De asemenea, în plus față de interdicția deja în vigoare privind importurile de produse din aluminiu prelucrat din Rusia, acest pachet include o interdicție privind importurile UE de aluminiu primar din Rusia. Pentru a asigura o tranziție lină pentru întreprinderi, se introduce un mecanism de cote, care permite utilizarea a 275.000 de tone, ceea ce echivalează cu 80% din importurile UE în 2024, pe o perioadă de 12 luni.
Restricțiile referitoare la exporturile de produse cu dublă utilizare au fost extinse la produse suplimentare, pentru a reduce accesul Rusiei la tehnologii-cheie pe care le folosesc pe câmpul de luptă:
- precursori chimici cu dublă utilizare pentru producerea cloropicrinului și a altor agenți de control al revoltelor utilizați ca arme chimice de Rusia, prin încălcarea Convenției privind armele chimice.
- programe informatice legate de mașinile-unelte cu control numeric computerizat (CNC) utilizate pentru fabricarea armelor și controlere de jocuri video utilizate de armata rusă pentru pilotarea dronelor pe câmpul de luptă.
- minereuri și compuși de crom datorită aplicațiilor lor militare.
Derogările și scutirile limitate pentru anumite exporturi cu dublă utilizare și de tehnologie avansată, de exemplu pentru uz medical, au fost clarificate și înăsprite în continuare pentru a sprijini aplicarea eficientă de către agențiile vamale și de acordare a licențelor.
Mai mult, au fost introduse restricții suplimentare la exportul de bunuri industriale, vizând mai ales mineralele, produsele chimice, oțelul, materialele din sticlă și artificiile, cu o importanță militară deosebită.
Sancțiuni împotriva Rusiei în domeniul energiei și în transporturi
Cel de-al 16-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei interzice complet depozitarea temporară sau plasarea în cadrul procedurilor de zonă liberă a țițeiului sau a produselor petroliere rusești în porturile din Uniunea Europeană. Acest lucru era permis până în prezent, dacă petrolul respecta plafonul de preț și era destinat unei țări terțe.
Pachetul extinde interdicția de a furniza bunuri, tehnologii și servicii pentru finalizarea proiectelor rusești de GNL pentru a se aplica și proiectelor de petrol brut din Rusia, cum ar fi proiectul petrolier Vostok.
Pachetul extinde interdicția existentă privind programele informatice pentru a restricționa exportul, furnizarea sau furnizarea de programe informatice de explorare a petrolului și gazelor către Rusia.
În domeniul transporturilor, noul pachet de sancțiuni extinde interdicția privind zborurile pentru a permite includerea pe listă a transportatorilor din țări terțe ce efectuează zboruri interne în Rusia sau care furnizează bunuri de aviație companiilor aeriene ruse sau pentru zboruri interne în Rusia. Dacă sunt incluse pe listă, aceste companii aeriene nu vor avea voie să zboare către Uniunea Europeană.
Totodată, pachetul adaugă un amendament ce împiedică creșterea participației Rusiei cu peste 25% în întreprinderile de transport rutier din UE, închizând astfel potențialele portițe pentru eludarea sancțiunilor existente.
În ceea ce privește infrastructura, pachetul se referă la interzicerea completă a tranzacțiilor privind anumite infrastructuri rusești. Aceasta include două aeroporturi din Moscova (aeroportul Vnukovo și aeroportul Zhukovsky), patru aeroporturi regionale, precum și portul Astrakhan de pe Volga și portul Makhachkala de pe Marea Caspică.
În plus, au fost incluse porturile maritime Ust-Luga și Primorsk de la Marea Baltică și Novorossiysk de la Marea Neagră.
Sancțiuni ce vizează sectorul financiar al Rusiei
Rusia a deturnat o mare parte a fluxurilor sale financiare prin intermediul băncilor mai mici. Al 16-lea pachet de sancțiuni consolidează măsurile UE privind sectorul financiar, în special prin:
- Adăugarea a 13 instituții financiare pe lista entităților care fac obiectul interdicției de a furniza servicii specializate de mesagerie financiară.
- Adăugarea a 3 bănci la interdicția de tranzacționare ca urmare a utilizării de către acestea a sistemului de mesagerie financiară al Băncii Centrale a Rusiei (SPFS) pentru a eluda sancțiunile UE.
- Extinderea interdicției privind tranzacțiile pentru a permite UE să listeze instituțiile financiare și furnizorii de active criptografice care participă la eludarea plafonării prețului petrolului și facilitează tranzacțiile cu navele enumerate ale flotei fantomă.
Noul pachet de sancțiuni include și măsuri împotriva dezinformării. Una dintre acestea se referă la suspendarea activităților de radiodifuziune ale altor opt instituții media din UE sau orientate către UE, având în vedere rolul lor de susținere și justificare a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.