Liberalii mureșeni afirmă că, prin rezultatul alegerilor din 26 mai, raportul de forțe politice în județul Mureș s-a schimbat și că PSD nu mai are legitimitatea de a ocupa cele două funcții de vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș.
Față de luna iunie 2016, când la votul pentru Consiliul Județean obținea 23,9% și 55.541 de voturi, PSD a obținut, la alegerile europralamentare, 13,3% și 30.063 de voturi. Asta înseamnă că PSD aproape și-a înjumătățit numărul de voturi, în numai 3 ani.
PNL apreciază că „votul din 26 mai a fost unul prin care mureșenii au sancționat, la nivel local, indolența și lipsa de performanță a reprezentanților PSD din fruntea județului”.
Având în vedere configurația votului politic din 26 mai, PNL solicită formarea, de urgență, a noii majorități în Consiliul Județean Mureș. În condițiile în care UDMR, PNL și PSD sunt singurele partide reprezentate în Consiliul Județean, PNL apreciază ocuparea celor două locuri de vicepreședinți ai Consiliului Județean Mureș de către PSD drept abuzivă, „ceea ce ne determină să cerem demisia de îndată a acestora.”
Conform senatorului Cristian Chirteș, președintele PNL Mureș, liberalii propun forțelor politice responsabile un parteneriat în trei etape:
- Demisia sau demiterea de urgență a celor doi vicepreședinți PSD ai Consiliului Județean
- În paralel, PNL va iniția dialogul politic cu forțele de dreapta, cele care nu sunt reprezentate în Consiliul Județean, dar care au primit legitimarea mureșenilor prin votul din 26 mai. PNL va fi, până la alegerile din 2020, reprezentantul partidelor din dreapta eșichierului politic în Consiliul Județean. În dialogurile politice
- Alegerea, de către consilierii județeni, a doi vicepreședinți din partea PNL
În acest sens, PNL Mureș va iniția dialoguri la nivel local, cu TOATE formațiunile politice, fiind EXCLUSĂ orice colaborare cu PSD și ALDE.