Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, Ioan Macarie, a declarat vineri că în baza Ordinului ministrului Educaţiei Naţionale, emis în urmă cu o zi, prin care a fost acordată autorizaţia de funcţionare provizorie Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureş, această şcoală poate să funcţioneze începând din 15 septembrie, însă doar dacă are numărul necesar de elevi.
Poziția șefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş este prezentată într-un material realizat de Agerpres.
„MEN a emis un ordin privind autorizaţia de funcţionare provizorie şi practic de înfiinţare a Liceului Teologic Romano-Catolic ‘II. Rakoczi Ferenc’ din Târgu Mureş. Din punct de vedere tehnic şcoala ar putea să înceapă, bineînţeles să fie elevi. Însă există un semn de întrebare pe care mi-l pun şi trebuie să se analizeze la modul cel mai serios. (…) Ordinul de ministru menţionează 26 de formaţiuni de studiu, cu 28 de copii, asta înseamnă 728 de copii. Or, în acest moment unitatea şcolară ale cărei formaţiuni (clase, n.r.) le-am trecut la Liceul Teoretic Bolyai Farkas (după desfiinţarea LTRC, n.r.) înseamnă 250 de copii, pentru că a ieşit clasa a VIII-a şi a XII-a. În acest moment aşteptăm să vedem ce propuneri ne vin pentru noul director, am solicitat şi un plan de încadrare, pentru că profesorii care au predat la fostul LTRC au fost transferaţi prin detaşare la Liceul Teoretic ‘Bolyai Farkas’ şi am solicitat să avem o situaţie a tuturor cadrelor didactice. Aşteptăm să ni se transmită numărul de elevi ca să îi putem include în SIR. (…) Dacă are numărul de copii, are cadre didactice suficiente practic poate să înceapă, vom vedea cum, din punct de vedere administrativ”, a arătat Ioan Macarie.
Potrivit şefului ISJ Mureş, în urma sentinţei definitive a Curţii de Apel Târgu Mureş din 6 februarie 2018, Decizia nr. 1385/31.08.2015 emisă de ISJ Mureş de înfiinţare a Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş – care prevedea înfiinţarea acestei şcoli prin divizarea parţială a Liceului Teoretic Bolyai Frakas şi a Colegiului Naţional Unirea – a fost anulată, iar arhivele elevilor au revenit la şcolile iniţiale.
„Asta înseamnă că toţi copiii trebuie să revină la forma iniţială, iar sentinţa a trebuit aplicată de ISJ Mureş pentru că a fost parte în proces. ISJ Mureş, prin hotărârea Consiliului de Administraţie, a dispus ca întreaga arhivă de nivel liceal a fostului LTRC să fie trecută la Liceul Teoretic Bolyai Frakas şi cea a nivelului primar şi gimnazial de la LTRC să fie trecută la Colegiul Naţional Unirea. Acest lucru a trebuit să îl facem şi l-am făcut, cu respectarea prevederilor legale. Urmând ca acei copii din toamnă să fie trecuţi în SIR şi în baza noastre de date la şcolile la care au fost înainte de 31 august 2015. (…) Scriptic, punerea în aplicare a deciziei Curţii de Apel prevede că acei elevi care au fost la LTRC să fie cuprinşi la unităţile de învăţământ la care au fost (Unirea şi Bolyai, n.r.). În acest moment copiii nu pot fi transferaţi, ei ar trebui să îşi exprime opţiunea fiind o altă unitate şcolară”, a precizat Macarie.
El a mai spus că Ordinul de ministru specifică că se înfiinţează Liceul Teologic Romano-Catolic „II. Rakoczi Ferenc” din Târgu Mureş ca unitate juridică pentru toate cele 26 de formaţiuni de studiu, ceea ce ar presupune 750 de elevi.
„Vom vede cine ne va transmite tabelele, câţi copii sunt, sunt nişte paşi de urmat, iar termenul final este 1 septembrie”, a subliniat Ioan Macarie.