Președintele Consiliului Național al Rectorilor, Sorin Câmpeanu, critică dur poziția comisarului european pe Educație Tibor Navracsics, referitoare la situația de UMFST Tîrgu Mureș.

BACKGROUND:

  1. În urma publicării în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern nr. 735/2018, s-au finalizat procedurile juridice de comasare a Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș (UMFTGM) cu Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureș (UPM). Începând cu data de 20 septembrie 2018, denumirea oficială a Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș devine Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș (UMFST).
  2. Profesorii maghiari care ocupă, prin numire sau prin vot, funcţii de conducere în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, au suspendat ocuparea acestor funcţii de conducere, în semn de protest faţă de faptul că guvernul a dispus fuziunea dintre UMF Târgu Mureş şi Universitatea Petru Maior (UPM), înfiinţând astfel Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST).
  3. Senatul Universităţii de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureş a decis să înființeze o facultate cu predare în limba engleză. Nevoia de a înființa Facultatea de Medicină în limba engleză vine din faptul că UMF Târgu-Mureș va deschide o filială în Hamburg, Germania, în limba engleză. Linia maghiară nu a participat, însă, la ședința Senatului universității în care a fost luată decizia de înființare a facultății în engleză, pentru că profesorii maghiari s-au retras, în semn de protest, din octombrie 2018, de la şedinţele senatului universităţii.
  4. UMFST a adoptat noua Cartă a Universității, prin care a introdus, din sesiunea ianuarie-februarie 2019, un sistem care prevede că pe baza aceloraşi subiecte şi a aceluiaşi punctaj trebuie testate cunoştinţele studenţilor de la secţiile română, maghiară şi engleză.
  5. La sfârşitul lunii decembrie, aproximativ 90% dintre profesorii maghiari au semnat că nu acceptă acest tip de examinare şi că vor organiza examenele pe baza unor subiecte create independent. Profesorii maghiari susțin că folosirea unei bibliografii comune exclude din sistemul de învăţământ folosirea cărţilor de specialitate în limba maghiară care nu sunt disponibile în limba română
  6. Studenții maghiari au început vineri, 25 ianuarie, protestele din cauza faptului că universitatea nu a recunoscut rezultatele examenelor studenţilor maghiari, pentru că profesorii maghiari nu i-au examinat conform regulilor standard aprobate în Senatul universității.

Declarația integrală a Președintelui Consiliului Național al Rectorilor, Sorin Câmpeanu:

“Educația este un domeniu esențial în orice societate și nu trebuie folosită în scopuri obscure, electorale, nici în plan intern și nici extern. Cu atât mai mult într-o Europă unită, care are la baza existenței sale unitatea în diversitate. Într-o Românie europeană, dreptul la educație nu este și nu poate fi condiționat sau negociat din rațiuni etnice sau politice.

Informațiile apărute în spațiul public cu privire la prezența și activitatea Domnului Tibor Navracsics în România, dar mai ales din perspectiva afirmațiilor sale la adresa activității unei universități românești, autonome (nu reiese exact în ce calitate a făcut aceaste afirmații mai degrabă suprarealiste) calificând drept “nepotrivită” o inițiativă pur administrativă, de echitate a procesului educațional, respectiv modificarea modului de derulare a evaluării studenților la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Tg. Mureș, ne fac să considerăm că aceste afirmații pot genera, în mod total nejustificat, un prejudiciu de imagine procesului educațional din instituțiile de învățământ superior din România.

Atragem atenția că educația este un domeniu vital pentru România și care are nevoie urgentă de finanțare corespunzătoare și de reforme care să aducă țara noastră în rândul națiunilor care înțeleg că bunăstarea și progresul nu sunt posibile în lipsa unei educații performante. În niciun caz, educația nu trebuie folosită ca temă electorală, nici în plan intern, dar nici în plan extern, așa cum este cazul declarațiilor făcute de Domnul Tibor Navracsics.

Declarația respectiva este lipsită de o fundamentare a subiectului, întrucât decizia de modificare a regulamentului, luată în luna aprilie 2018, a vizat asigurarea la standarde superioare de calitate a procesului de evaluare a studenților, indiferent de cetățenia / etnia acestora, prin subiecte identice, elaborate de către cadrele didactice române și maghiare, fiind apoi redactate în cele trei limbi. În aceste condiții, considerăm această modificare ca fiind conformă cu standardele internaționale în domeniul învățământului superior, fiind chiar necesară.

În spiritul unei corecte informări, din perspectiva consolidării rolului asumat de Domnul Tibor Navracsisc – de susținător al creșterii calității învățământului superior la nivel european, în spiritul dialogului pe care Domnia sa îl promovează, subliniem faptul că decizia respectivă a fost precedată de un dialog cu toți reprezentanții comunității academice din UMFST Târgu Mureș, în care numeroase cadre didactice de naționalitate maghiară au înțeles și acceptat că această măsură luată în mod legal de senatul universității nu are conotații etnice. Mai mult, orice cadru didactic responsabil și corect informat este obligat să susțină și să solicite respectarea autonomiei universitare garantată de Constituția României și reglementată prin Legea Educației Naționale.

Autonomia universitară este o valoare internațională care trebuie apărată și din interiorul, și din exteriorul sistemului de învățământ. Nu poate fi acceptată șubrezirea autonomiei universitare, nici de către politicieni și nici de către membrii comunității academice. De aceea, condamnăm cu fermitate folosirea Educației în scop electoral, intern sau extern, precum și ingerințele de orice fel în activitatea unei instituții autonome.

Sunt ferm convins că s-ar fi impus o reacție fermă a Ministerului Educației Naționale din România. Regret totala indiferență față de problemele uneia dintre cele mai prestigioase universități românești. Din această perspectivă, aș dori să reamintesc recenta demisie a unui ministru al educației naționale, tocmai pe baza implicărilor excesive ale politicului în educație, întâmplător sau nu, legate tocmai de chestiuni sensibile ce vizează educația în limba minorităților naționale.”

Articolul precedentAutostrada Tîrgu Mureș-Câmpia Turzii: „Dezinformări grosolane și minciuni gogonate”
Articolul următorUPDATE: Răniții din Călimani sunt transportați la spital