Grupul italian de construcţii Salini Impregilo şi firma niponă IHI Corporation au depus oferte non-angajante pentru constructorul italian Astaldi SpA, care se confruntă cu probleme financiare, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

În octombrie, agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a coborât ratingul acordat Astaldi de la “CCC minus” la “D” (default). Retrogradarea vine după ce Astaldi a cerut în septembrie unui tribunal din Roma protecţie faţă de creditorii săi, în urma întârzierii vânzării podului din Turcia. Astaldi a precizat că a solicitat protecţie faţă de creditori “cu rezervare”, o modalitate folosită în Italia pentru a permite unei firme să-şi continue afacerile.

Sursele au declarat că Astaldi a depus miercuri la Tribunal un document în care solicită ca termenul limită pentru planul de salvare, stabilit pentru 16 decembrie, să fie extins.

Citând din document, sursele au explicat că Salini vrea să achiziţioneze doar activele Astaldi din domeniul construcţiile, fără activele în concesiune, şi ar putea face echipă cu unul sau mai mulţi parteneri.

Alte surse susţin că oferta Salini prevede implicarea băncii de stat CDP şi băncile creditoare ale Astaldi (Intesa Sanpaolo, UniCredit şi Banco BPM).

Marţi, directorul financiar al Salini a afirmat că grupul ia în considerare o asociere cu alţi parteneri italieni. Oferta IHI implică o majorare de capital de aproximativ 600 de milioane de euro, conglomeratul nipon urmând să acopere până la jumătate din sumă, se arată în document.

Conform ofertei, IHI ar fi principalul acţionar al Astaldi după ce firma italiană îşi va finaliza planul de salvare.

Astaldi, care are peste 10.500 de angajaţi, speră să vândă cel de-al treilea pod peste strâmtoarea Bosfor (Istanbul) pentru a-şi întări nivelul lichidităţilor şi a-şi reduce datoria, care se ridica la 1,26 miliarde euro (1,5 miliarde de dolari) la finalul anului trecut.

În România, Astaldi are contracte de miliarde de euro încheiate cu administraţia centrală, dar şi locală. Numai pentru 2019, Astaldi are angajamente pentru finalizarea unor lucrări de construcţie în valoare de 400 milioane de euro, conform declaraţiilor ministrului Transportului, Lucian Şova. Cel mai important proiect aflat în derulare este finalizarea lucrărilor la Magistrala 5 de metrou, între staţiile Eroilor şi Râul Doamnei. Tot Astaldi are în execuţie şi cel mai mare lot din Autostrada A3, Câmpia Turzii – Târgu Mureş, respectiv lotul 2 din tronsonul Ogra – Câmpia Turzii, în lungime de 18 km, contract de 437 miliarde lei. Cu CFR SA, Astaldi are contracte de 3,45 miliarde lei pentru modernizarea a 81 kilometri de cale ferată, iar cu Primăria Capitalei italienii au un contract pentru finalizarea Pasajului Ciurel.

AGERPRES

Articolul precedentSpitalul Clinic Județean Mureș: Odiseea schimbărilor continuă
Articolul următorMUREȘ: Amenzi de 21.000 lei, după verificarea sistemelor de securitate