Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Tîrgu Mureș a găzduit luni, 22 octombrie, dezbaterea „Provocări și oportunități pentru dezvoltarea comunității mureșene din perspectiva mediului universitar – studiu personalizat al Băncii Mondiale”, cu scopul de a reuni principalii actori care pot contribui din punct de vedere economic la dezvoltarea orașului.

La eveniment au participat reprezentanți ai instituțiilor publice și ai sectorului privat, medici și cadre didactice din mediul universitar mureșean. În deschiderea evenimentului, rectorul UMFST Tîrgu Mureș, prof. dr. Leonard Azamfirei, a declarat:

„Orașele puternice nu pot să nu aibă o universitate puternică, la fel cum un oraș nu poate deveni puternic dacă nu are un motor suficient de performant precum o universitate. UMFST trebuie să fie motorul unei aglomerări urbane care are coerență și care știe încotro se îndreaptă. Aș fi vrut să fie în sală și alții din alte zone ale existenței noastre cotidiene. Aș fi vrut să fie prezentă și autoritatea locală care este până la urmă motorul. Vorbim prin presă, vorbim prin declarații care se aud pentru că fac zgomot, după care nu se mai întâmplă nimic. Consiliul Județean este foarte puternic reprezentat, instituțiile care au un cuvânt de spus sunt aici. Funcționăm șchiop, altfel, în loc să avem 4 sau 6 pistoane și mergem în 3 sau în 2, pentru că prioritățile noastre sunt diferite. UMFST este important pentru oraș, în acest moment, din păcate, mai mult decât este important orașul pentru UMFST. Spun asta cu bucurie, pentru că fac parte din universitate, dar în egală măsură și cu tristețe, pentru că încă n-am găsit sinergia necesară să mergem în aceeași direcție și nu dăm la o parte interesele de un fel pentru a le pune pe cele care sunt cu adevărat importante”, a spus rectorul UMFST.

Evenimentul a continuat cu prezentarea, de către Marius Cristea, expert dezvoltare urbană în cadrul Băncii Mondiale, a studiului personalizat despre Tîrgu Mureș, situat în primele zece orașe ale țării, fiind identificate și soluții. Printre acestea se numără dezvoltarea unui cluster sanitar la Tîrgu Mureș. Concluzia principală a prezentării a fost că Universitățile sunt principalul vector de atracție a talentelor pentru orașe, astfel încât atractivitatea orașelor depinde de atractivitatea universităților, lucru care trebuie conștientizat de toate părțile implicate. Un mix de politici locale focalizate pe inserția rapidă, calitatea vieții și a locuirii, în cooperare cu mediul de afaceri și administrația locală, va crea un ecosistem atractiv pentru tineri.

 

 

Articolul precedentInfo trip în județul Mureș: “Am fost super impresionat”
Articolul următorPista de biciclete Tîrgu Mureș-Râciu prinde contur