Profesorii maghiari care ocupă, prin numire sau prin vot, funcţii de conducere în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureş, au suspendat ocuparea acestor funcţii de conducere, în semn de protest faţă de faptul că guvernul a dispus fuziunea, încă din acest an universitar, dintre UMF Tîtgu Mureş şi Universitatea Petru Maior (UPM), înfiinţând astfel Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST).

Potrivit anunţului de joi, făcut de consiliul de conducere al secţiei maghiare, profesorii maghiari din cadrul UMF Târgu Mureş nu vor mai ocupa funcţiile de conducere deţinute, până când nu se va lua o decizie pozitivă, care să asigure pe termen lung viitorul educaţiei în limba maghiară.

Consiliul de conducere al secţiei maghiare consideră că, prin faptul că guvernul a aprobat, deja cu începere din acest an, fuziunea dintre cele două universităţi, votată de către senatul celor două instituţii de învăţământ superior în ciuda voinţei secţiei maghiare, este “un pas decisiv pentru desfiinţarea educaţiei în limba maghiară”. 

În astfel de circumstanţe, credem că fără sprijin politic, remedierea situaţiei nu poate avea loc, iar rezolvarea problemei stă, în primul rând, în mâna altora, şi nu a profesorilor” – se arată în comunicatul secţiei maghiare.

Totodată au spus că sunt pregătiţi şi de noi acţiuni de protest. “Se lucrează în forţă la asimilarea noastră, lucru cu care nu putem fi de acord” – a declarat şeful secţiei maghiare, profesorul Béla Szabó. 

Acesta a mai adăugat că reprezentanţii secţiei maghiare nu vor participa nici la şedinţa senatului, anunţată pentru joi, întrucât consideră că la această întrunire se doreşte luarea, în mod ilegal, a unor decizii privind locurile de muncă vacante la universitatea fuzionată. Potrivit lui Béla Szabó, săptămâna viitoare vor avea loc noi acţiuni de protest.

Potrivit profesorului, o rezolvare corectă a situaţiei ar fi ca secţiei maghiare să i se acorde independenţă în cadrul instituţiei de învăţământ. Şi asta întrucât, în urma unificării universităţilor, proporţia maghiarilor a scăzut şi mai mult în cadrul forurilor de conducere, astfel că majoritatea îşi poate permite şi mai mult să nu ia în considerare punctul de vedere şi cererile secţiei maghiare.

Articolul precedentPNL, cu ochii pe PSD
Articolul următorEchipajele din baloanele cu aer cald sunt în siguranță