Ședința din luna ianuarie a Consiliului Local Municipal Tîrgu Mureș are toate șansele să intre în istoria politică a orașului. După ce PNL Mureș și-a exclus din partid consilierii prezenți la respectiva ședință, războiul a izbucnit și în sânul UDMR.

Ambele formațiuni politice își exprimă dezacordul față de un punct suplimentar introdus atunci pe ordinea de zi a ședinței în regim de urgență, respectiv “aprobarea contractării și garantării cu venituri proprii a unei finanțări rambursabile interne/externe, în valoare de maxim 89.835.883,80 lei”. În plus, UDMR Mureș aduce în discuție și votul consilierilor locali ai acestei formațiuni politice față de aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii “Parcaj subteran, zona  centrală Piaţa Trandafirilor” din Municipiul Târgu-Mureş.

Războiul dintre organizațiile județeană, respectiv municipală, a UDMR a fost declanșat în mediul online, printr-o poziție exprimată de Președintele UDMR Mureș, Péter Ferenc, care deține și funcția de Președinte al Consiliului Județean Mureș.

Ferenc spune că organismul de conducere al formațiunii, respectiv Consiliul Permanent Teritorial, nu a adoptat nicio decizie politică privind proiectul parcării subterane din centrul municipiului Târgu-Mureș, în luna noiembrie 2018 cerându-le în acest sens consilierilor locali să solicite amânarea dezbaterii și a votului asupra acestui proiect. După respectivul moment, subiectul nu a mai fost analizat în cadrul Consiliului Permanent Teritorial dar, în ciuda acestui fapt, fracțiunea UDMR Târgu-Mureș a decis votarea în Consiliu Local a proiectului parcării subterane. Consilierii locali UDMR și liderul fracțiunii din Consiliul Local poartă, în opinia Președintelui UDMR Mureș responsabilitatea politică asupra acestui vot.

Péter Ferenc aduce în discuție “Regulamentul UDMR Mureș, care stipulează la art. 45 alin 8-9-10 că, în cazuri care se referă la întregul oraș, trebuie purtate reconcilieri cu conducerea UDMR Mureș, iar consilierii locali pot participa la negocieri politice cu alte partide numai după ce s-au consultat cu președintele UDMR Mureș.”

Președintele UDMR Mureș afirmă că în proxima ședință a Consiliului Permanent Teritorial va aduce în discuție declarația liderului fracțiunii UDMR din Consiliul Local, Magyary Előd, care a afirmat că votul în favoarea parcării și a creditului ce urmează a fi contractat de Executivul local a fost dat în urma unor negocieri favorabile pentru comunitatea maghiară.

Replica UDMR Târgu-Mureș, exprimată prin vocea Președintelui Vass Levente nu s-a lăsat așteptată.

Deputatul UDMR spune că fracțiunea UDMR a respectat decizia din noiembrie a CPT și a obținut atunci amânarea votului din Consiliul Local, însă ulterior acestui moment nu s-a obținut din partea Consiliului Permanent Teritorial o poziție clară. Ca atare, consilierii locali ai UDMR au decis să voteze în favoarea proiectului parcării subterane.

Vass Levete merge mai departe și invocă faptul că și pe viitor pot interveni situații similare și că atribuțiunile Consiliului Permanent Teritorial sunt de îndrumare a aleșilor locali și nicidecum de a lua decizii privind organizațiile locale.

Articolul precedentInteres mare în Transilvania, pentru proiectele finanțate de Guvernul Ungariei
Articolul următorPistol găsit la percheziții, în Sighișoara. O persoană reținută