Ucraina a intrat, astăzi, în ziua 68 a războiului. Evacuarea din mai multe zone ale Mariupolului a fost amânată din motive de securitate. Armata rusă a reluat bombardarea combinatului siderurgic Azovstal imediat după evacuarea unui grup de civili.

Regiunea rusă Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, a fost lovită de două explozii în primele ore ale dimineții de luni, a declarat guvernatorul Viaceslav Gladkov într-o postare pe Telegram.

„În urmă cu 30 de minute, m-au trezit două explozii puternice. Potrivit comandamentului operațional, nu există pagube sau distrugeri. Nu există victime”, a spus Gladkov în jurul orei locale 02.40.

Exploziile de luni au loc după ce duminică a izbucnit un incendiu de proporții la o instalație militară a Ministerului rus al Apărării din Belgorod. Cauza incidentului este neclară. 

Duminică, autoritățile din Mariupol i-au invitat pe locuitori să se adune la un centru comercial pentru a fi evacuați. Ulterior, Consiliul Local a anunțat, pe Telegram, că această evacuare a fost amânată din motive de securitate până luni, la ora locală 08.00.

Bombardamentele asupra oțelăriei Azovstal au fost reluate duminică seara.

După ce aproximativ 100 de persoane au fost evacuate de la Azovstal, oțelăria din Mariupol a fost din nou ținta bombardamentelor ruse, potrivit unui soldat ucrainean.

Se estimează că sute de civili ucraineni – dintre care zeci sunt răniți – sunt încă blocați în oțelărie.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat duminică evacuarea unui prim grup de 100 de civili din oţelăria Azovstal a oraşului Mariupol asediată de trupele ruse.

Articolul precedentVasile Dîncu vorbește despre un nou proiect de lege – Ce spune despre armata obligatorie în rândul tinerilor
Articolul următorLavrov, anunț îngrijorător – Rusia nu vizează încheierea războiului din Ucraina la 9 mai