Rudy Moca a primit Diploma de Excelență și Distincția de înaltă apreciere, oferite de Guvernul României. Premiile i-au fost acordate la Ceremonia ‘Ziua Dezrobirii Romilor – trecut, prezent şi viitor’, organizată de Secretariatul General al Guvernului şi consilierul de stat al prim-ministrului, Dana Varga. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai comunităţii rome, printre care supravieţuitori ai Holocaustului romilor şi artişti proveniţi din rândul comunităţii rome, miniştri ai Guvernului României.

Rudy Moca este actor și regizor, dar și președintele Asociației Romo Sapiens. A câştigat premiul ATM, premiul de excelenţă pentru arta animaţiei, fiind și singurul rom, păpuşar expert în teatru Forum Dezbatere, singurul rom actor din Târgu-Mureş şi singurul rom regizor de teatru de păpuşi din România.

Cu 8,8% populaţie de etnie romă declarată la Recensământul Populaţiei şi a Locuinţelor din 2011, judeţul Mureş are acum cel mai mare procentaj de romi din țară.

Data de 20 februarie 1856 reprezintă pentru romii din România data eliberării din sclavie, prin „Legiuirea pentru emancipaţia tuturor ţiganilor din Principatul Românesc”, act normativ promulgat de domnitorul Barbu Ştirbei, pe baza unui text întocmit de Petre Mavrogheni şi Mihail Kogălniceanu.

În anul 2011, data de 20 februarie a fost declarată oficial Ziua dezrobirii romilor din România, prin Legea nr. 28, publicată în Monitorul Oficial din 15 martie 2011.

Articolul precedentPoziție din societatea civilă: „Suntem cu ochii pe UMFST Târgu Mureș”
Articolul următorPéter Ferenc a negociat cu TAROM cursele Târgu Mureș-București