Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş ia poziție în problema tensiunilor de la UMFST Târgu Mureș. Declarația vicepreședintelui Forumului vine în contextul unor nemulțumiri legate de noua Cartă a Universității, prin care s-a introdus un sistem unitar de testare a cunoştinţelor studenţilor de la secţiile română, maghiară şi engleză. O parte dintre profesorii maghiari au semnat că nu acceptă acest tip de examinare și mai mulți studenți maghiari au protestat, ca reacție la decizia Senatului Universității.

„Suntem cu ochii pe Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, mai ales în acest an electoral, când coaliţia aflată la guvernare este predispusă să cedeze presiunilor UDMR menite a rupe în două Universitatea, urmărindu-se înfiinţarea unei instituţii exclusiv maghiare, cu conducere proprie, rector maghiar, decani, profesori, studenţi, numai de etnie maghiară, sub pretextul asigurării învăţământului în limba acestei minorităţi. Deocamdată, zilele astea au fost trimişi la Bucureşti câţiva protestatari care afişează în faţa Ministerului Educaţiei steaguri ale UE pe care sunt scrise într-o engleză de baltă nişte revendicări în sensul pretextului enunţat mai sus”, se arată în poziția exprimată de Mihai Târnoveanu, vicepreşedintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş

Târnoveanu spune că a fost student la UMF Târgu Mureş, perioadă în care “în conducerea Universităţii erau numeroase cadre didactice de etnie maghiară, aşadar, erau şi sunt în continuare toate condiţiile pentru acest învăţământ (…), din anul I până în anul VI”.

Liderul Forumului opinează că “liderii comunităţii se plâng în continuare că etnicii maghiari nu au depline drepturi! Deocamdată au trimis trei inşi la Bucureşti în faţa Ministerului Educaţiei să testeze şi să pregătească „terenul”. Suntem cu ochii pe UMF Târgu Mureş, bineînţeles şi pe coaliţia aflată la putere”, mai spune Mihai Târnoveanu, vicepreşedintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş.

 

Articolul precedent„Zâmbitor și condescendent”: reacția lui Ervin Molnar la scrisoarea consilierilor excluși
Articolul următorRudy Moca, distins de Guvern cu ocazia Zilei Dezrobirii Romilor