Institutul Național al Patrimoniului și Consiliul Județean Mureș au organizat, în perioada 22 – 23 octombrie, un eveniment dedicat castelelor și conacelor din județul Mureș, ce a avut ca scop dezbaterea politicilor publice ce vizează reședințele elitelor istorice, precum și administrarea, protejarea și promovarea acestora.

În pregătirea dezbaterii, o echipă interdisciplinară de specialiști din cadrul INP a analizat în teren 47 de castele, conace și domenii istorice din județul Mureș, atât clădiri incluse în Lista Monumentelor Istorice, cât și clădiri neclasate.

Dintre acestea, pentru o parte semnificativă se caută în prezent soluții de revitalizare. Castelele, conacele și domeniile istorice au un potențial enorm de a deveni catalizatori pentru inovare și turism pe valea Mureșului, însă acest lucru nu se va întâmpla de la sine. O viziune comună, cooperarea regională, implicarea comunităților și sprijinul politic sunt esențiale, așa cum a reieșit din dezbatere.

În ziua ce a urmat dezbaterii, a fost organizată o întâlnire cu actorii regionali pentru a discuta posibilitățile de dezvoltare a unei strategii dedicate valorizării și promovării castelelor de pe Valea Mureșului, în contextul unei strategii mai largi dedicate acestei regiuni.

 

Articolul precedentPatru Oscaruri în medicină au ajuns la Târgu Mureș
Articolul următorAccident rutier cu o mașină răsturnată și trei victime la Sărmășel Gară