Ieri, în incinta Mănăstirii Sărmaşu din județul Mureș, s-a inaugurat ansamblul sculptural “Arc peste timp”, realizat de artistul mureșean Ioan Astăluș.

Complexul reunește 24 de busturi ale unor personalități ale istoriei românilor, precum Burebista, Decebal, Mihai Viteazul, Horea, regii Carol și Ferdinand, Alexandru Ioan Cuza, reprezentanții ”Școlii Ardelene”, ai ”pașoptiștilor” și ai Marii Uniri de la 1918.

De la eveniment nu puteau lipsi politicienii mureșeni, care au făcut o adevărată “paradă” de elogii aduse starețului mănăstirii.

Deputatul mureșean Marius Pașcan, președintele executiv al PMP, a adresat “mulțumiri preacucernicilor părinți Ilie Bucur şi Daniel Camară, adică vrednicilor stareț și paroh, patrioți de toată isprava și lauda, pentru această reușită a unei manifestări de înaltă ținută, subsumată Centenarului Marii Uniri a națiunii române.”

Preoții Mănăstirii nu s-au lăsat mai prejos și le-au oferit politicienilor mureșeni “Diplome de aleasă cinstire”, ca recunoștință raportată la “modesta lor contribuție, privitoare la edificarea complexului statuar”.

Onorat cu “diploma de cinstire” a fost și senatorul PSD Horea Soporan, președintele PSD Tîrgu Mureș, ginerele liderului social-democraților mureșeni, Vasile Gliga.

Mulțumirile ierarhilor pentru politicieni au venit, se pare, ca tribut adus implicării financiare a acestora în realizarea statuilor, al căror nivel artistic este criticat de mulți reprezentanți ai mediului cultural mureșean.

Evenimentul nu a fost ratat nici de prefectul Mircea Dușa, aflat la prima “baie de mulțime” după numirea în fruntea județului, semnată săptămâna trecută de Viorica Vasilica Dăncilă.

Slujba de duminică și sfințirea sculpturilor au fost urmate, cum altfel, și de o agapă creștinească, care a consfințit o investiție de câteva zeci de mii de euro “făcută din sponsorizări și din sursele Bisericii Ortodoxe Române”, așa cum a precizat preotul paroh din Sărmașu, Ilie Bucur.

Articolul precedentAsociația Editorilor din România critică manualele școlare
Articolul următorPe podul de la Sânpaul se toarnă primul strat de asfalt