Pacienții care se internează în spitalele din Oradea sunt testați. Capacitatea de testare va crește de la sfârșitul acestei săptămâni.

„Pentru a menține spitalele în funcţiune şi a proteja personalul medical, toți pacienții care se internează în spitalele din Oradea sunt testați. De la sfârşitul acestei săptămâni vom putea face şi mai mult. În condiţiile în care numărul celor carantinaţi este în scădere, avem capacitatea de a realiza teste şi în afara cazurilor impuse de procedurile standard”, a spus primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan.

Este ceea NU se întâmplă și la Târgu Mureș, unde o linie de testare pentru pacienții care se internează în spital ar fi utilă din mai multe puncte de vedere: ar scădea riscul de îmbolnăvire a cadrelor medicale, dar ar scădea și infecțiile nozocomiale. Pe de altă parte, ar crește și încrederea oamenilor în a se prezenta la spital.

“Cu cât testăm mai mult, cu atât vom avea mai puțini oameni contagioşi care, la serviciu sau în comunitate, să-i infecteze şi pe ceilalți. De aceea, creșterea capacității de testare în spitalele din Oradea a fost o prioritate în această perioadă. Săptămâna trecută a fost instalată a treia linie de testare PCR Real Time, o donație către Spitalul Judeţean în valoare de 70.000 euro din partea companiei RCS-RDS”, a precizat primarul Ilie Bolojan.

Capacitatea de prelucrare a extractorului este de 16 probe pe șarjă.

Companiile vor putea testa contra cost angajații

Costul unui test va fi de 200 de lei. Angajații testați negativ vor putea merge în continuare la muncă, în loc să stea izolați 14 zile
„Pentru a menține liniile de fabricaţie în funcțiune și pentru a limita răspândirea coronavirusului, la solicitarea companiilor vom testa, contra cost, angajații acestora. Intenţionăm ca în şedinţa de consiliu de vineri să adoptăm o hotărâre care să facă operaţională această procedură. Costul pentru un test va fi de 200 de lei. În felul acesta cei depistați pozitiv nu vor mai veni în colectiv să-i afecteze pe ceilalți. Colegii lor, în loc să stea izolați preventiv acasă 14 zile, dacă vor fi negativi vor putea merge în continuare la serviciu. Susținem, în felul acesta, economia orașului și păstrarea locurilor de muncă în această perioadă dificilă. Aceste teste se vor realiza în limita spațiilor disponibile in liniile de testare, prioritate având cazurile recomandate epidemiologic”, a conchis edilul din Oradea.

Articolul precedentMÂNDRI DE EA! Povestea impresionantă a mureșencei de la SMURD, spusă de Ministerul Afacerilor Interne
Articolul următorÎn Mureș, lipsesc 446 de tablete pentru elevii de clasele a VIII-a și a XII-a