Cetatea Medievală din Sighișoara, zace sub incompetența și lipsa de implicare a autorităților locale și de la București. În timp ce zidurile Cetății se prăbușesc rând pe rând, Primăria organizează o dezbatere, care ar trebui să ducă la un concurs de soluții, la procedurile de achiziții și abia mai apoi la intervenții concrete de restaurare.

Cetatea din Sighișoara este considerată cea mai mare cetate medievală din Europa locuită fără întrerupere și cel mai atrăgător şi mai complet ansamblu urban medieval din România, devenit patrimoniu mondial al UNESCO în anul 1999.

Anul trecut, zidul de incintă al Cetății Sighișoara s-a prăbușit pe o porțiune de aproape cinci metri, incidentul fiind surprins de camerele de supraveghere. În urmă cu unsprezece ani, s-a mai năruit o bucată de 30 de metri, iar reprezentanţii Primăriei susţin că au făcut sesizări la Institutul Naţional al Patrimoniului, însă consolidarea zidului a rămas la nivel de proiect.

Chiar în acest an, unul dintre cele mai reprezentative locuri ale Cetății Medievale a ajuns și el în pericol de prăbușire. Este vorba de galeria pietonală numită “ Culoarul doamnelor bătrâne” sau “ Galeria bătrânelor doamne”, aflată pe latura stângă a urcării în Cetate, chiar spre Turnul cu Ceas. Sunt afectate în special zidăria și structura de lemn, cu pericol de prăbușire în partea inferioară. Primăria a găsit de cuviință să proptească efectiv structura de lemn a Culoarului, în locul unor reparații care se impuneau a fi fost realizate în urmă cu mult timp.

Cu această situație rușinoasă, care aduce Sighișoara în atenția turiștilor și a presei din toată lumea, Primăria și Institutul Național al Patrimoniului, au pus de-o dezbatere. În data de 21.03.2019, începând cu ora 17.00, în Sala festivă a municipiului Sighișoara, P-ța Muzeului nr. 7, va avea loc „consultarea publică cu privire la viitorul fortificațiilor medievale ale orașului în pregătirea unui concurs internațional de soluții pentru restaurarea și punerea în valoare a acestui ansamblu monumental excepțional.”

Comunicatul Primăriei municipiului Sighișoara pare redactat în epoci apuse, la fel ca intenția în sine: “​Rolul comunității locale în protejarea și punerea în valoare a monumentelor istorice este unul central iar opiniile reprezentanților acesteia sunt esențiale în etapa de elaborare a temei de proiectare. ​Vă așteptăm pentru a ne împărtăși propunerile și sugestiile dumneavoastră!”

Cuvinte multe și fapte inexistente.

Până la rezultatele dezbaterii și concursul internațional de soluții, până la licitațiile de execuție a lucrărilor și realizarea efectivă a intervenției, zidurile cetăţii Sighișoarei se prăbuşesc bucată cu bucată.

 

Articolul precedentIonela Moruțan a primit Ordinul „Credință și Unire” de la Arhiepiscopul Alba Iuliei
Articolul următorFOTO: Incendiu la punctul de colectare a deșeurilor menajere din Târgu Mureș