ATOP Mureș a organizat o serie de șase ședințe de lucru zonale, în care s-a constatat faptul că în acele localități unde primăriile au înființat poliții locale, apărarea ordinii publice funcționează mult mai eficient.
Reprezentanții ATOP, precum și cei ai Poliției, au solicitat primarilor care sunt eligibili pentru înființarea de poliții locale să facă acest demers. De asemenea, s-a solicitat promovarea unor hotărâri de consiliu local, privind realizarea investițiilor în vederea montării de camere video.
Au mai fost făcute solicitări pentru creșterea gradului de protectie al elevilor și profesorilor din școli, în sensul construirii de garduri de împrejmuire la școlile care nu au așa ceva, precum și montarea de camere video.
Au fost discutate aspecte privind cerșetoria și combaterea acesteia, îndeosebi în Municipiul Târnăveni.
În zona Sovata și Reghin, s-a ridicat problema furturilor materialului lemnos. Pentru a rezolva și a diminua situația semnalată, reprezentantul Romsilva a propus măsuri privind unele modificări ale prevederilor legale existente, care ar duce la diminuarea fenomenului: reducerea TVA la materialul lemnos, valorificarea uscăturilor din păduri la un preț modic, sub supraveghere.
De asemenea, cu privire la siguranța rutieră au fost solicitări cu privire la înființarea și semnalizarea mai bună a unor treceri de pietoni pe drumuri naționale și județene, montarea unor oglinzi la intersecții, necesitatea unui sens giratoriu (la intersecția din Bălăușeri), montarea unor parapeti la poduri și în curbele periculoase.
De asemenea, Jandarmeria a propus înființarea unei grupe de jandarmi în orașul Sovata.
Cu toate că Poliția Română se confruntă cu problema de efective, prin efortul lucrătorilor de poliție au fost realizate planurile operative, astfel că cifrele statistice indică o scădere a infracționalității stradale si o creștere a numărului cazurilor rezolvate.
La întâlnirile care au semnalat problemele prezentate, care au avut loc la Târnăveni, Luduș, Sighișoara, Sovata, Reghin și Tîrgu Mureș, au participat comandanții Inspectoratului Județean de Poliție Mureș, Inspectoratului Județean de Jandarmi Mureș, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Mureș, subprefectul județului Mureș, lucrători ai polițiilor municipale, orășenești și ai secțiilor rurale de poliție, primari ai Unităților Administrativ Teritoriale, directori de școli, reprezentanți ai DGASPC, reprezentanți ai Direcției Silvice Mureș, reprezentanți ai polițiilor locale, preoți, membri ai societății civile.