Sindicatul din Institutul Național de Statistică București (SINSB), membru al Federației Naționale a Sindicatelor din Administrație (FNSA) și al CNS Cartel ALFA, solicită Guvernului să renunțe la tăierea de posturi la Institutul Național de Statistică (INS) și Direcțiile teritoriale de statistică.
‘Menținerea expertizei statistice trebuie să fie păstrată la nivel superior, îmbunătățită și nu îngrădită prin măsuri politice cu caracter electoral, nefundamentate de absolut niciun studiu și aplicate unei instituții care își desfășoară activitatea pe modul de avarie, date fiind schema de personal subdimensionată și lipsa motivării salariale, cu care se confruntă deja de prea mult timp’, se arată într-un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES.
Sindicaliștii din statistică mai cer deblocarea imediată a concursurilor de angajare, un dialog social și consultări între Guvern și reprezentanții SINSB, precum și investiții în infrastructura statistică și în formarea continuă a specialiștilor pentru a asigura o administrație modernă și eficientă.
Reprezentanții SINSB susțin că neocuparea funcțiilor vacante va determina într-un final blocarea activității Institutului Național de Statistică, ce funcționează, în ultimii ani, cu o supraîncărcare a salariaților existenți din cauza subdimensionării accelerate a resursei umane, alimentate de un fond remunerativ discriminatoriu față de alte categorii profesionale.
Sindicaliștii au luat act de declarațiile premierului Marcel Ciolacu care ‘a început curățenia, luând exemplul lui Elon Musk, prin tăierea a 1.800 de posturi de funcționari publici și funcții contactuale din subordinea guvernului’ și cer Guvernului să ia măsuri urgente pentru protejarea Institutului Național de Statistică.
‘Toate strategiile și politicile decizionale sunt elaborate și fundamentate pe baza analizelor datelor statistice, iar măsurarea rezultatelor implementării acestora la nivel macroeconomic nu se poate face fără să se utilizeze ansamblul de indicatori produși de statistica oficială. În competența Institutului Național de Statistică intră, printre altele, calculul indicilor prețurilor de consum (IPC) – indicator pentru determinarea inflației la nivel național și a indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC) – indicator pentru determinarea inflației la nivelul statelor membre ale UE, PIB, VNB, indicatori de o importanță deosebită la nivel național și internațional’, se mai scrie în comunicat.
Potrivit SINSB, statisticienii reprezintă un pilon fundamental al guvernării eficiente, oferind date precise și analize esențiale pentru luarea deciziilor strategice în economie, educație, sănătate, infrastructură și multe alte domenii de interes național.
De asemenea, statisticienii contribuie la fundamentarea politicilor publice prin colectarea, prelucrarea și interpretarea datelor esențiale pentru dezvoltarea sustenabilă a României. În plus, aceștia sunt implicați în acțiuni majore la nivel național și european, dintre care: alegerile prezidențiale, parlamentare și locale, Recensământul Populației și Locuințelor, Recensământul General Agricol, proiecte și colaborări cu Banca Națională a României, Banca Mondială, Comisia Europeană etc.
‘Considerăm că fără date statistice corecte și oameni dedicați în acest domeniu, politicile publice riscă să fie fundamentate pe informații incomplete sau inexacte, cu impact negativ asupra întregii societăți’, mai arată sindicaliștii din statistică.
AGERPRES