Scriitorul și politologul Stelian Tănase a comentat în termeni duri discursul directorul SRI, Eduard Hellvig, privind explicațiile acestuia legate de proiectul legilor siguranței naționale. Tănase a afirmat că s-a simțit jignit de afirmația că „România trebuie să se vindece de securism”, în condițiile în care, susține el, tocmai securismul serviciilor îi face pe români să fie atât de suspicioși.

Invitat la Realitatea Plus, în emisiunea „Controversat”, Stelian Tănase a avut de făcut 3 observații legate de discursul directorului SRI, Eduard Helvig. 

„Prima remarcă este că aș fi vrut să fie in direct cu jurnaliștii, să răspundă la întrebări. Chestia asta, de DIRECTOR ÎMPĂIAT, care iese la televizor, vorbește la microfoane și face stânga-împrejur după ce ne transmite mesajul nu este un lucru bun și nu diminuează bănuielile și neîncrederea pe care oamenii o au într-un asemenea instituție și a directorului respectiv. Asta este prima observație.

A doua este că citește bine, mai bine decât Ciucă, pune punct, face pauză de respirație, (….) n-am obosit ascultându-l și nici nu m-am enervat, mai ales că urmăream să văd dacă transmite un anume mesaj.

În al treilea rând, înțeleg din mesajul lui Helvig că societatea este vinovată că suferă de securism. Dar agenții ăștia secreți care ne spionează și azi, ne ascultă telefoanele și fac tot felul de combinații operative, ei ce sunt, nu ei generează această suspiciune?! Amestecul lor în presă, în mediul de afaceri, în politică, nu asta alimentează neîncrederea și suspiciunea? (…) Mi s-a părut chiar ofensator, adică de ce să spui lucrurile astea, nu societatea este de vină, ea este bolnavă, încă, după 50 de ani de împilare, de Securitate, de anchete și cenzuri.

Voi sunteți de vină că în 30 de ani nu ați reușit să veniți cu altă față, să convingeți societatea că sunteți Albă ca Zăpada. Transformarea ar trebui să se producă din interiorul serviciilor. (…) Toată această imagine de corupție, de rivalități in interiorul serviciilor, astea trebuie să se schimbe”, a afirmat Stelian Tănase la Realitatea Plus.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

Articolul precedentActivități de prevenire a consumului de droguri derulate de polițiști în liceele din Târgu Mureș
Articolul următorRăzboi total între service-urile auto oficiale și cele clandestine. 6 din 10 mașini sunt reparate ”la negru”