Începând din anul 2027, elevii de clasa a IX-a și a X-a vor avea în orar trei discipline noi: gramatica limbii române, istoria românilor și geografia României. Decizia a fost anunțată de ministrul Educației, Daniel David, care a subliniat că era o măsură necesară, având în vedere nivelul scăzut de exprimare scrisă și orală al elevilor.

„A fost o decizie care nu suferea amânare. Mulți absolvenți de liceu se exprimă catastrofal, atât la examene, cât și în viața de zi cu zi”, a declarat ministrul.

Gramatica nu a mai fost predată separat la liceu de peste două decenii, iar rezultatele s-au văzut în deprecierea nivelului de exprimare al elevilor. Profesorii de română susțin că dezacordurile, punctuația greșită și formulările incoerente sunt extrem de frecvente în lucrările de examen.

„Elevii comunică zilnic prin aplicații de mesagerie, unde scriu fără diacritice, fără punctuație corectă și fără să le atragă nimeni atenția. Această obișnuință se reflectă și în lucrările lor”, explică profesorul Mihaela Mihai.

Pe lângă gramatică, Ministerul Educației a decis ca istoria românilor și geografia României să fie obligatorii în clasa a IX-a și a X-a.

„Nimeni nu le învăța, dacă nu erau materii obligatorii la bacalaureat”, a explicat ministrul.

Prin această măsură, autoritățile speră să ofere elevilor o cultură generală solidă și să elimine lacunele semnalate în ultimii ani.

Noua structură a programelor școlare urmărește îmbunătățirea nivelului de exprimare scrisă și orală, precum și creșterea gradului de cunoaștere a istoriei și geografiei naționale. Măsura se va aplica pentru elevii care sunt acum în clasa a VII-a, aceștia fiind primii care vor studia aceste materii în noul sistem.

Sursa: Newsinn

Articolul precedentFRAȚII TATE AU ATERIZAT ÎN SUA. GUVERNATORUL FLORIDEI: „NU SUNT BINEVENIȚI”
Articolul următorVREMEA 28 FEBRUARIE. VREME ÎNCHISĂ ȘI PLOI ÎN MAJORITATEA REGIUNILOR