Asociaţia Maghiară pentru Pregătirea Medicală şi Farmaceutică din România (AMPMFR), condusă de Ádám Valerián, a mai pierdut definitv un proces împotriva Universității de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş (UMFST).

Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție a României a respins recursul declarat de Asociaţia Maghiară pentru Pregătirea Medicală şi Farmaceutică din România împotriva Sentinţei nr. 3051 din 14 octombrie 2016 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal, ca nefondat.

Obiectul recursului la sentința Curții de Apel București este o Decizie a CNCD din 2013, care a stabilit că susţinerea probelor practice numai în limba română nu constituie discriminare.
„Condiţia impusă prin Hotărârea Senatului Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş din 30 aprilie 2013, de desfăşurare a stagiilor clinice doar în limba română, nu constituie o faptă de discriminare faţă de studenţii care studiază în limba maternă, maghiara”, se arăta într-un comunicat de presă remis de CNCD în luna octombrie 2013, citat de Agerpres.

Instanța supremă obligă Asociaţia Maghiară pentru Pregătirea Medicală şi Farmaceutică din România la plata cheltuielilor de judecată in cuantum de 5.000 de lei, în favoarea Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu – Mureş, cu aplicarea art.451 alin. 2 din Codul de procedură civilă.

Sentința este definitivă și a fost pronunţată în şedinţa publică din 4 iunie 2019.

În acest proces, părțile au fost ASOCIAŢIA MAGHIARĂ PENTRU PREGĂTIREA MEDICALĂ ŞI FARMACEUTICĂ DIN ROMÂNIA , în calitate de Recurent (Reclamant) și UNIUNEA DEMOCRATĂ MAGHIARĂ DIN ROMÂNIA – Intimat (Reclamant), pe de o parte, respectiv CONSILIUL NAŢIONAL PENTRU COMBATEREA DISCRIMINĂRII, AGENŢIA ROMÂNĂ DE ASIGURARE A CALITĂŢII ÎNVĂŢĂMÂNTULUI SUPERIOR (ARACIS) și UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ ŞI FARMACIE DIN TÂRGU-MUREŞ (UMF), în calitate de intimați pârâți, pe de altă parte.

Sentința Înaltei Curți nu este prima victorie în instanță a Univesităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu – Mureş. La unul dintre procesele câștigate anterior, rectorul UMFST Târgu Mureș, Leonard Azamfirei declara că “orice afirmaţie pe care o face, el (Ádám Valerián n.r.) sau oricare altcineva, că la UMFST Târgu Mureş nu s-ar respecta Legea Educaţiei, este infirmată de deciziile definitive ale instanţelor de judecată”.

În hotărârea Senatului UMFST se prevede că Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş va păstra caracterul multicultural al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, aşa cum a fost definit în Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 şi va face toate eforturile pentru conservarea învăţământului în limbile română, maghiară şi engleză, precum şi în alte limbi de circulaţie internaţională.

Articolul precedentACĂȚARI: A adormit la volan și a intrat într-un cap de pod
Articolul următorSALVAȚI COPIII: Donație de 18.200 euro pentru Secţia Neonatologie a Spitalului Municipal Sighişoara