Răsturnare de situație în cazul spitalului din Găești unde se putea vaccina oricine. După ce Realitatea Plus a făcut anchetă, Directia de Sanatate Publica a venit în control si a oprit imunizarea la liber. Acum pot fi vaccinați doar doctorii și angajații din personalul medical. Înainte de această intervenție, managerul spitalului a declarat, în exclusivitate la Realitatea PLUS, că refuză să arunce dozele de ser nefolosite, așa că a început să vaccineze oamenii, indiferent de vârstă sau de bolile de care care suferă. 

Sorin Roșca Stănescu a declarat, marți seară, la Realitatea Plus că a încercat să meargă la spitalul Găești și managerul de acolo i-a spus că nu mai poate să-i facă vaccinul.

„I-am spus ca as dori sa ma vaccinez cat mai repede. S-a intamplat astazi in urma cu cateva ore, iar domnia sa intre timp a avut o inspectie de la DSP si a fost atentionat din directia dlui colonel dr. Gheorghiță să nu cumva să mai vaccineze vreo persoană. Așa că este silit sa arunce vaccinurile pur si simplu”, a declarat Sorin Roșca Stănescu.

Înainte de acest moment, un reporter de la Realitatea Plus a reușit să se programeze la vaccinarea anti COVID-19.

„Înțeleg că aici putem veni să ne vaccinăm fără programare?”, a întrebat reporterul filmând cu camera ascunsă.

„Am făcut un caiet pentru programări. În cazul în care rămân vaccinuri, dacă azi rămâne poate să vă sune peste două ore. Ați înțeles? Deci dumneavoastră trebuie să ne lăsați numele, numărul de telefon și de unde sunteți. În decurs de 4-6 ore să vă prezentați când vă sunăm noi”, i s-a transmis reporterului Realitatea PLUS, în seara de marți.

Managerul spitalului, Laurențiu Belușică, a explicat de ce vaccinează pe toată lumea.

„După ce ai facut dilutia, se face o dilutie, dupa ce ai facut diluatia, din acel flacon cu dilutia facuta se pot vaccina 5 persoane. Daca ai vaccinat una si ai terminat vaccinarea, ramai cu 4 doze care se arunca. Este 12 euro o doza. Și e pacat de ele. si atunci am zis ca le fac la cine doreste sa se vaccineze”, a declarat, în dimineața zilei de marți, în exclusivitate, la Realitatea PLUS, managerul Spitalului Găești, Laurențiu Belușică.

„Maine, sa speram ca daca mai raman doze nedesfacute sa ne ia si pe noi. Am 70 de ani si vreau totusi sa ma vaccinez. Daca s-a ivit aceasta oportunitate, am zis ca totusi sa profit de ea”, a declarat, marți, un bărbat programat la vaccinare la Spitalul din Găești.

Demersul medicului de la Găești nu avea acoperire legală, deși situația dozelor de vaccin nefolosite este o realitate în toate centrele de vaccinare.

„Faptul ca au fost vaccinate astazi persoane care nu fac parte din etapa 1, nu este o tragedie. Vorbim local de un management defectuos. Sunt 87 de doze declarate practic irosite sau pierdute”, a declarat Valeriu Gheorghiță, șeful comitetului de coordonare a campaniei de vaccinare.

În plus, și medicul Alexandru Rafila, deputat PSD, spune că „nu pot sa iau o persoana de pe strada, pentru ca trebuie sa-i fac si a doua doza. Ori a doua doza peste trei saptamani trebuie sa existe, fizic”.

Potrivit surselor Realitatea PLUS, și Institul Matei Balș din Capitală a cerut aviz pentru utilizarea extinsă a dozelor care ar urma să fie aruncate. Totuși, acest lucru trebuie reglementat prin lege, printr-o schimbare a actualei strategii naționale de vaccinare. 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala

Articolul precedentSorin Cîmpeanu, despre noua Lege a Educației: E un moment critic, timpul nu mai are răbdare cu noi. Trebuie adaptată nevoilor pieței
Articolul următorSchimbarea prefecților și a subprefecților, pe masa Guvernului Cîțu