Proiectul de lege care prevede că pensionarii cărora statul le-a calculat greșit pensiile vor primi înapoi banii cuveniți, indiferent cu cât timp în urmă s-a produs greșeala, a fost adoptat miercuri de plenul Camerei Deputaților. În prezent, pensionarilor aflați în astfel de situații li se returnează banii doar pentru ultimii 3 ani.

 Proiectul de lege urmează să meargă la promulgare la președintele Klaus Iohannis și va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Înaintea votului final de miercuri, parlamentarii au introdus în Legea pensiilor o excepție prin care este anulată prescripția în situația în care pensionarii vor să recupereze sume de bani pe care nu le-au primit din vina greșelilor făcute de casele de pensii:

„În cazul în care, din cauza unei erori materiale, de calcul sau a oricărei greşeli de redactare, omisiune sau menţiuni greşite, intervenite în procesul administrativ de evaluare, prelucrare şi redactare a datelor în vederea emiterii deciziei de pensionare sau a datelor înscrise în aceasta ori în sistemul electronic de punere în plată a deciziei, termenul general de prescripţie nu se aplică pentru recuperarea de către beneficiarul dreptului la pensie a sumelor neplătite de către casa teritorială de pensii competentă”.

 

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentBilanț coronavirus: 5.407 de cazuri noi și 175 de decese. Vezi situația pe fiecare județ
Articolul următorKlaus Iohannis: Nimeni nu era pregătit de această criză. Sistemele de sănătate din întreaga Europă, sub o presiune teribilă