Se împlinesc 29 de ani de la Revoluție. În 21 decembrie 1989, la Tîrgu Mureş au murit 6 oameni.

Istoria acelei zile este o mărturie cutremurătoare despre curaj, implicare și sacrificiu. Aurel Vuţă este omul care a dat tonul plecării muncitorilor către centrul oraşului. Lucra la IMATEX. La ora 9 dimineaţa, în 21 decembrie, l-a obligat pe secretarul de partid din fabrică să-i scrie o scrisoare lui Nicolae Ceauşescu, o scrisoare care conţinea o serie de revendicări.

La ora 9.00, în hala de montaj a întreprinderii IMATEX (circa 4000 de angajați), în locul scrisorii de protest față de „huliganii” de la Timișoara, solicitată de organele de partid, Vuță Aurel l-a obligat pe secretarul de partid să consemneze la dictarea sa și să trimită o scrisoare către Ceaușescu, prin care să se protesteze împotriva represiunilor de la Timișoara, pentru libertate de expresie și împotriva altor neajunsuri. În așteptarea răspunsului, un grup de muncitori s-au alăturat lui Vuță și au început să aprindă bucăți de plastic în loc de lumânări în memoria morților de la Timișoara.

Protestul s-a radicalizat în jurul orei 11.00 când, în loc de răspuns sau de confirmare a trimiterii scrisorii către Ceaușescu, a sosit secretarul municipal al P.C.R, Buda Ironim, însoțit de 5 persoane civile care au încercat să-l atragă pe Vuță Aurel în biroul directorului, dar s-au lovit de opoziția colegilor acestuia care au decis să protesteze în stradă, însă au revenit, în așteptarea schimbului doi.

În jurul orei 13.30, circa 300 de persoane pleacă de la IMATEX pentru atragerea altor demonstranți pe traseul Vinalcool – IRA – Metalotehnica – Gara CFR – cartierul Dâmbu Pietros – restaurantul Furnica – Centru, pe traseu încercându-se dispersarea coloanei formate, în mai multe puncte, astfel : – la ieșirea din întreprinderea Metalotehnica, cordonul de represiune a fost depășit după îmbrânceli și lupte corp la corp; – în zona gării CFR, puternicul dispozitiv de represiune a fost depășit cu greu după mai mult timp, prin ocolire înspre cartierul Dâmbu Pietros (o mică parte dintre manifestanți au reușit să se strecoare înspre strada Grivița Roșie, să reintre pe strada Gheorghe Doja, în zona magazinului Moca și să continue drumul către centru); – pe scările aflate la ieșirea din cartierul Dâmbu Pietros înspre restaurantul Furnica, dispozitivul de represiune a fost depășit după confruntări și lupte corp la corp; – la intrarea în Centru, în dreptul Palatului Telefoanelor, coloana (mărită prin alăturarea de noi demonstranți pe tot traseul, precum și a unor grupuri sosite dinspre zona Tudor, Furnica, strada Gheorghe Doja), a înfruntat cel mai puternic dispozitiv de represiune care a reușit, doar pentru puțin timp, să întârzie intrarea acesteia înspre Piața Trandafirilor.

După depășirea ultimului dispozitiv de represiune, coloana intrată în centru s-a poziționat în zona Hotelului Grand, vizavi de sediul Comitetului Județean PCR (apărat de alt dispozitiv de represiune), s-a mărit prin alăturarea altor sute de manifestanți veniți din toate direcțiile. A refuzat să-și trimită conducătorii la discuții cu primul secretar de partid deoarece a fost atacată cu petarde și fumigene de fostul comandant al miliției (lt. col. Gambrea G.), a intrat în coliziune cu mașinile de pompieri, care au folosit apă și spumă (una dintre ele a fost scoasă din uz în urma confruntărilor) și a reușit în final să intre în Piața Trandafirilor.

În Piața Trandafirilor, acțiunile masive au fost începute de coloana sosită de la IMATEX, care s-a oprit în dreptul bisericii romano-catolice (un preot a ținut discurs în limbile română și maghiară), a intrat în Piața Teatrului unde a dărâmat panoul cu vizitele lui Ceaușescu și a continuat protestele în jurul parcului, cântând „Deșteaptă-te române!”. Mișcările de protest din Piața Trandafirilor au continuat până seara târziu după împrăștierea prin deschiderea focului a coloanei sosite din cart. Tudor (s-au radicalizat pe tot parcursul zilei, în câteva rânduri s-a încercat ruperea cordonului militar și ieșirea înspre zona Poștei, iar la ora 19.00 un număr de manifestanți au reușit să iasă înspre Poștă și să plece înspre cartierul Tudor) când, mulți dintre manifestanții din această zonă au fost arestați. Arestări s-au făcut inclusiv prin intrarea miliției cu mașina pe trotuarul din fața cinematografului Arta.

 

Coloana Tudor – Centru s-a extins cu grupul sosit din cartierul Dâmbu Pietros, din alte zone venite dinspre centru și persoane care s-au alăturat acesteia pe tot traseul. Coloana s-a oprit in zona restaurantului Fortuna (din cartierul Tudor).

Câțiva dintre liderii acesteia au urcat pe platforma restaurantului și au ținut discursuri mobilizatoare. Din magazinul alimentar au fost aduse 2 cutii cu lumânări care s-au împărțit manifestanților pentru a fi aprinse, iar numărul demonstranților a crescut la câteva mii înainte ca aceștia să pornească din nou înspre centru.

La sosirea în centru, coloana demonstranților (cca. 10.000 de persoane) a fost împiedicată să facă joncțiunea cu manifestanții aflați în Piața Trandafirilor, oprită și dispersată în 3 rânduri de un cordon militar poziționat transversal pe șosea înspre hotelul Grand și în lungul șoselei, între Palatul Culturii și Catedrala Mică, cu apă, cu gaze lacrimogene și, în final, cu focuri de armă. În retragere, după împrăștierea coloanei cu apă și spumă împroșcate de mașinile pompierilor, manifestanții au spart geamurile magazinului Romarta Tineretului, s-au regrupat în zona dinspre strada Lungă și au pornit din nou înspre centru, dar au fost opriți și împrăștiați cu gaze lacrimogene.

Pentru cea de-a treia încercare, manifestanții s-au aprovizionat cu unele materiale aflate în șantierul de pe strada Lungă, dar au fost opriți din nou, prin deschiderea focului de către dispozitivul de represiune amintit. Au fost uciși 6 demonstranți (Pajka Karoly, Tamas Erno, Muntean Ilie, Bodoni Sandor, Hegyi Lajos și Hidoș Adrian) și răniți, prin împușcare, câteva zeci (la fuga dictatorului se aflau spitalizați 21 și ulterior încă 6, dar numărul real al manifestanților răniți prin împușcare nu este cunoscut pentru că, unii s-au temut și s-au tratat acasă sau în alte moduri).

După încetarea focului și dispersarea manifestanților sosiți cu coloana Tudor sau aflați în zona Pieței Trandafirilor s-au operat cca. 70 de arestări, inclusiv în cursul nopții, de la domiciliu sau pe diferite străzi din apropierea zonei de conflict.

Locuința lui Vuță Aurel a fost spartă de un grup operativ de miliție, condus de lt. col. Luca Teodor, în grădina casei părintești a acestuia, din comuna Ogra, a fost instalat un dispozitiv de supraveghere condus de plt. Szocs Valentin, iar punctele principale și intersecțiile din oraș au fost supravegheate de patrule de miliție cu câini, pe tot parcursul nopții.

sursa: Cuvântul liber

Articolul precedentStudenți mureșeni, întâlnire europeană, la Varșovia
Articolul următorBrazi confiscați, la Miercurea Nirajului și Târnăveni