Vremea 25 iulie – Temperaturile extreme vor ajunge chiar până la 42 de grade Celsius în România.

Astăzi, 25 iulie 2023, vremea va fi predominant frumoasă și caldă în cea mai mare parte a țării, cu temperaturi maxime cuprinse între 25 și 40 de grade Celsius. Cerul va fi senin sau variabil, cu unele înnorări temporare în regiunile sud-estice și sud-vestice, unde vor fi posibile averse și descărcări electrice. Vântul va sufla slab până la moderat, cu intensificări locale în zonele montane și în sud-estul țării. Presiunea atmosferică va fi în scădere ușoară. Umiditatea relativă a aerului va fi scăzută în majoritatea regiunilor, cu valori sub 50%.

Avertizare meteorologică de caniculă și disconfort termic

ANM a emis o avertizare meteorologică de cod portocaliu de caniculă și disconfort termic pentru 25 județe din sudul, estul și centrul țării, valabilă până mâine, 26 iulie, la ora 10:00. Potrivit ANM, în aceste zone se vor înregistra temperaturi maxime de 37-39 de grade Celsius, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. De asemenea, ANM a emis o informare meteorologică de cod galben de caniculă și disconfort termic pentru restul teritoriului, valabilă până mâine, 26 iulie, la ora 10:00. În aceste zone se vor înregistra temperaturi maxime de 35-37 de grade Celsius, iar indicele ITU va atinge sau depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

Sfaturi și recomandări pentru a face față caniculei:

Canicula este un fenomen meteorologic care poate avea efecte negative asupra sănătății și stării de bine a oamenilor. Pentru a preveni sau reduce aceste efecte, v-am pregătit câteva sfaturi și recomandări pe care vi le sugerăm să le urmați:

– Evitați expunerea la soare între orele 11:00 și 18:00, când radiația solară este cea mai intensă.
– Purtati haine lejere, din fibre naturale, de culori deschise.
– Protejați-vă capul cu o palarie sau o șapcă și ochii cu ochelari de soare.
– Hidratați-vă corespunzator, consumând cel puțin 2 litri de lichide pe zi, preferabil apă sau sucuri naturale.
– Evitați bauturile alcoolice, cofeina sau zaharurile adaugate.
– Consumați alimente ușoare, bogate în vitamine și minerale.
– Evitați efortul fizic intens sau activitățile care vă solicită respirația.
– Răcoriți-vă prin dușuri, băi sau comprese reci.
– Folosiți aparate de climatizare sau ventilație pentru a menține o temperatură optimă în locuință sau la locul de muncă.
– Fiți atenți la semnele de deshidratare, epuizare sau insolatie, cum ar fi sete, uscăciunea gurii, transpirație excesivă, amețeli, greață, cefalee, puls rapid sau confuzie.
– Solicitați ajutor medical dacă prezentați aceste simptome sau dacă observați pe cineva care le prezintă³

Vremea de azi este una caldă și frumoasă în majoritatea regiunilor țării, dar și una periculoasă pentru sănătate, din cauza caniculei și a disconfortului termic.

Articolul precedentSingurul fel de mâncare pe care-l recomandă toți medicii în timpul caniculei
Articolul următorSărbătoare 25 iulie – Cruce cu negru in calendarul ortodox – Zi cu insemnătate deosebită pentru credincioși