Ieri, 12 octombrie, la sediul I.P.J. Mureș, a avut loc activitatea de deschidere a celei de-a X-a ediții a Proiectului „Deschide-ţi mintea, nu fi închis!”, derulat de Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul I.P.J Mureș, împreună cu Penitenciarul Târgu Mureș, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Mureș și Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională Mureș.

În ediția din acest an, s-au înscris 20 de licee mureșene, fiind planificate până în prezent 22 de activități.

La prima activitate, au fost prezenți 140 de elevi ai Colegiului Economic “Transilvania”, care au auzit povești de viață și au putut învăța din experiențele triste ale altor tineri.

Coordonatorul structurii de prevenire a moderat întâlnirea, evidențiind factorii favorizanți și consecințele consumului de alcool, implicarea în operațiuni cu droguri, dar și amenințarea sau șantajul din mediul online.

Adolescenţa este o etapă aparte din viaţă, am trăit-o cu toţii. O perioadă a emoţiilor, a căutărilor, a confuziei deseori,  a indeciziei sau deciziei pripite şi lista poate continua. Tinerii ajung în postura de a fi nevoiţi să facă faţă cerinţelor societăţii, concomitent manifestându-se nevoia de definire ca personalitate de sine stătătoare, de a ieşi din umbră, de a produce ceva ieşit din comun, excentric. Din diverse motive – dorinţa de aventură, influenţa anturajului, probleme financiare, familiale sau faptul că uneori tinerii doresc să obţină prea mult în timp foarte scurt, aceştia  ajung în sfera criminalităţii. 

Întâlnirile elevilor de liceu cu persoane tinere aflate în stare privativă de libertate au ca scop informarea elevilor asupra aspectelor legale ce ţin de infracţionalitate şi conştientizarea consecinţelor pe care le implică aceasta, în sensul descurajării comportamentului infracţional. Elevii au ocazia să afle direct de la cei privaţi de libertate, ce înseamnă viaţa după gratii, cu îngrădiri ale libertăţii şi schimbarea sensului valorilor precedente încarcerării, astfel punându-se în valoare potenţialul educativ al experienţelor de viaţă ale persoanelor private de libertate.

Activităţile sunt moderate de poliţiştii de prevenire, cu sprijinul reprezentanţilor Penitenciarului Târgu Mureş, iar subiectele sunt legate de delincvenţa juvenilă, accentul fiind pus pe problematica violenţei, răspunderea penală a minorilor, fazele actului infracţional şi pragul delincvenţial, situaţii de victimizare în care pot fi implicaţi tinerii şi măsuri de prevenire a acestora. Accentul se pune şi pe importanţa majoră a relaţiei între copil şi părinte, membrii familiei reprezentând singurul suport în situaţii de criză, iar celălalt aspect se referă la ideea greşită de a eticheta persoanele după o singură greşeală comisă, respectiv la fragilitatea limitei dintre lege şi fărădelege şi la uşurinţa cu care fiecare poate să ajungă să greşească. 

Activităţile continuă până la finalul anului şcolar!

Sursa: Realitatea de Mures

Articolul precedentReghin: Bărbat lăsat fără bani de către o femeie prin metoda „Îmbrăţişării”
Articolul următorGazele naturale s-au scumpit peste 70 la sută în ultimul an, iar energia electrică cu aproape 25 de sută – Date oficiale INS